First time

Hai sy NK tanya Ye.. Sy first time mengandung so sy nak tanya kalau kita dapat kptsan ujian upt positif kena buat apa eh.?. Saya blur la. NK jmpe doktor untuk scan tak awal lagi ke. Boleh bagitahu tak apa kena buat. Tq

2 Balas

makan / minum berkhasiat dan limit aktiviti. maksudnya buat aktiviti harian mcm biasa, cuma klu yg memerlukan tenaga lebih (cth: angkat barang berat) sila minta tlg suami atau kwn kerja yg lain (kalau bkerja). folic acid boleh beli di farmasi, harga dlm rm1+ sepapan, makan awl pagi sekali sehari. klu ada rasa cramp, itu normal. tapi klu ada spotting (coklat/pink/merah) sila ke klinik utk check. nak pergi scan boleh tunggu kndungan cecah 6w (klu xde masalah spotting). kalau 6w tu nampak kantung sahaja, itu normal. nak nampak janin dan fetal pole selalunya 8w keatas.

11mo ago

ok tq

Sis ingat 1st day last period? Nnt jmp doctor akan tny lps tu doctor akan scan utk pastikan kandungan dlm rahim. pastu nanti kalau masih tak nmpk doctor akan suruh dtg semula dlm masa 2minggu. Dan seterusnyer…

11mo ago

igt ada tulis da. ok2 tq Ye so sy kena tunggu lg 2 minggu or g je Check kandungan dulu.