6tahun penantian dan vaksin

Hai, sy 6 thn penantian baru dtg rezeki mengandung.. sekarang dah 22mgu.. awal pregnancy sy 2kali bleeding and admit hospital untuk pemantauan.. doktor ckp ada luka sikit.. so kena full bed rest.. sekarang sy tgh dilemma nk ambk vaksin convid19 atau tangguh dulu.. sbb sy tkt alami pendarahan lg dan apa2 terjadi.. terima kasih atas nasihat dan kata2 semngat. #firstbaby #pleasehelp

3 Balas

Kalau kes puan, better consult doctor yang puan selalu jumpa utk checkup. Itu yang terbaik. Kalau ikut nasihat pakar, seeloknya vaksin & vaksin tu dah dikaji selamat utk ibu & baby dalam perut. Ikutkan keadaan semasa ni, kes & varian makin teruk, saya prefer vaksin. Banyak berita2 yang ibu2 hamil positive covid meninggal atau baby tak boleh diselamatkan sebab covid. Sebab tu digalakkan vaksin. Apa2 pun rujuk doc puan ye. Saya pun 3x gugur sebelum ni. Kali ni pregnant, masa week 5 & 11 ada spotting. Tapi bila sampai masa kena vaksin, doctor pakar o&g yg saya refer, memang suruh proceed je. Alhamdulillah pregnancy still ok.

kakak angkat sy 9thn ttc, 1st dos vaksin bby 6 bln dlm kmdungan.. hri ni cucuk esk nya bleeding agk byk, bsib baik bby x pape warded jgk la 3 hri.. lps tu doc mnx postpone dlu dos 2.. sy pon dlm dilema jgk ni cbb prnah gugur 2 kli.. skrg prgnant lg bru 11w+.. x thu nk amik vaksin @ tgu dlu

kalau xyakin bolee nak tangguh..Tapi saya da selesai dose pertama masa 22w baru nie..