Nurul?

Hai sume mummy2..sy nk tnye la klau kte nk ambil vit c tmbahan mcm pic dibwh bleh ke time pregnant ni?sy br 14 weeks

Nurul?
21 Balas

Boleh je nk mkn vit c..lgipn sy msa pregnant mkn vit c yg sy bli Kat farmasi jenama Blackmores..sb vit c kk x boleh nk mkn..time pregnant tetibe jdi loya bila kunyah ( mengada betul BBY ak nihh).. sblm preg sedap je kunyah benda alah Ni..lgipn sy Tanya dokt pakar sdri..dia ckp x der masaalah pn..sb klu terlebih dos pn...semua akn kluo ikot urine..flavetes klu x silap ad 2 jenis..ad yg sejenis tu yg ramai ibu pregnant amik..

Kalau nak topap vit c supplement saya suggestkan vit c shaklee. 500 mg/tablet kalau chewable 100mg. Lagi satu dia ada teknologi perlepasan berperingkat means setiap 5 jam 100mg akan diserap badan ,bukan makan 1000mg one shot terus badan serap. So sesiapa yg ada gastrik sgt sesuai .sebab perut x terkejut sgt. Sebab vit c ni kalau terlebih dos, keluar ikut kencing je , membazir .

Jenis ni x digalakkan sis. Untuk Vit c better tanya doc dulu. Sbb mcm sy selalu demam n batuk. Doc suggestkan 500g Vit c chewable punya. Bukan jenis cmni. Sbb selalu akan bgtau mcm barocca dah bgtau x sesuai utk ibu mengandung. Or better makan buah orange or kiwi. Mana2 yg kaya dengan vitamin C.

Saya dah consult dgn doc tentang berocca ni. Doc suggest saya minum vit c + iberet. Doc kata Ok je as long as vit c is 500mg. Kalau terlebih dos vit c tu, dia akan digest jer dan akan jd tahi. Itu shj

saya tak pernah ambik vit tambahan sepanjang mgandung sbb tiada keperluan...hanya dari vitamin dan ubat dari doktor shj yg saya ambil...alhamdulillah anak ibu sihat...cuma susu shj yg ibu perlu minum

nurse kk sy bg tau tak prlu ambil suplimen 2 tmbhn cmni..ambil dr buah2an je.. lgpun ubt yg nurse bg ckup dah. dr emelda pun ada ckp mse ngndung tak prkh ambil vit c.

Sy ambik vit 1000mg gk.tp jenama len.spupu sy doc.sy tye dia,dia ckp ok je..tp mcm membazir.ambik yg 500mg je..sbb nnti berlebihan,dia klua melalui air kencing...

Jenama ni saya xtahu. Saya dok consume redoxon chewable. Saya ambil je sebab, kulit saya better sikit, sebab masa pegnen jadi jerawat belakang badan pulak adoi

Yg ni dos dia tinggi . Org pregnant ada had dos dia. Telebih dos pon tak elok kt bby tu kita tak thu.. Xsilap disarankan untk wanita hamil 100-250mg jew..

cuba refer kat kotak dia, saya mcm. perna baca.. dia kata not suitable for pregnant mom. sbb vit c dia lepas mix air mcm minum air gas.