hfmd...

hai smew sy wsau n tkt la..ank sy bru umr 1thun 3 bulan so skrg kmi ddk dgn spou sy..sppu sy ne ank dye bru 4 are kne hfmd so td syg msk pstu sy trnmpk ank sy mnum air kotak bekas sppu sy yg kne hfmd ne.so sy tkt dye brjkit la so mcm mne sy nak wt ea

3 Balas

Wt mse sy x nmpk kt tpt tangan ,kaki or mulut dye ada ulser or bntik mrh..mcm kt lengan n kaki ad 2 n 3 je mcm bntik merh tp sy x sure t apa..n spfar ank sy msk okay mkn skrg..so now...mcm mne nk bg ank sy ne x trkna n bnde ne x mrebak kt bdn dye..sy dh cbe jauhkn annk sy an ank sppu sy ne tp kdg bila sy msk...or wt kje ank or sppu sy ne mula la brmain sme la apa la..so mcm mne tu ea ...n ad x spe2 tau umur 1 thuh 3 hulan ne diowg blh x ea pkai sabun detol or lifeboy yg mcm kte guna tu..untuk jauh n buang baktria...n ada spe2 tau x sabun apa tk budak umur 1 thun 3 bulan blh pkai mksd sy sabun yg blh bunuh or elakkn bdn dye kne bakteria mcm hfmd ne.

2y ago

try daun semambu.. basuh, didih air panas n ble mandikn dia biar dia beremdam pkai air tu.. ank sy buat cmtu Alhamdulillah menjadi..

Hfmd rasanya kena quarantine.. x blh sesiapa dekat. Sebab boleh berjangkit. Tiap masa check bdn baby. Jari tangan jari kaki dalam mulut. Ada ja ruam kena cepat p hsptl

HOSPITALLLLL