X JAWAB **terlepaspandang

Hai semua,assalamualaikum Klaw ada soalan² yg sy xjawab mungkin sy terlepas pandang,boleh jaa tny sy semula ✌️ TQ 💕 #imamisi

41 Balas

Hi misi. Nak tanya normal ke period terabur lepas keguguran? Saya gugur bulan june, sampai skrg baru sekali je period. And kalau ada cecair putih telur mmg confirm tanda subur ke? Tq misi buat Q&A dekat sini. Semoga dipermudahkan segala urusan misi 🥰

2y ago

hai sis,maaf sy lewat m'jawab yaa ya,normal jika period kita tidak teratur slps keguguran.ambil masa utk kembali teratur,kdgkala ada jaa yg xdtg period langsung,tetiba mengandung semula hehehe ya,cecair likat seperti putih telur yg keluar mmg menandakan waktu kita tgh subur. harap m'jawab yaa sis✌️

salam nurse nak tanya, boleh tak kalau saya makan malam 2biji iberet, pastu bangun pagi makan 2biji ferrous sebab ferrous ada lagi, rasa sayang pulak dan hb saya skrg 10.6... kut la kalau saya makan macam tu boleh naikkan hb ke? boleh tak? 🤭😊

hai cik misi..nak tanya,saya sekarang pregnant 18weeks..normal ke kalau agak lama duduk atau berdiri akan sakit belakang ye?Dan kalau perut rasa keras sekejap tu tanda baby bergerak ke? saya tak dapat rasa lagi pergerakan baby..

Assalamualaikum. nurse nak tanya. saya baru 7weeks. tapi saya tak boleh berdiri lama. rasa nak pitam kalau berdiri lama2. mak saya kata maybe hb low. kenapa ye nurse? saya ingat 8weeka baru nak pergi jumpa doctor sekali dengan scan.

1y ago

W'salam,hai sis... Better sis dptkan rawatan yaa,b'kemungkinan juga betul hb low tuu...ataupun tekanan darah sis rendah. Kena betul² cek takut ada masalah lain yaa sis🙂

kalau baby nak masuk 2bulan. berak warna hijau daun,kenapa ye? baby kuat menyusu. berak pun kerap. kencing pun kerap. perut tak kembung. menyusu badan. ibu cuma makan nasi dgn ayam goreng je setiap hari

2y ago

ya sama². Meragam sis cuba pastikan setiap kali tukar pampers sapukan minyak kemudian barutkan perut dia,supaya dia rasa selesa,boleh cuba mana tau ok kan✌️

hello nurse. sakit belakang + perut mengeras tu tanda bersalin ka? keluar cecair putih dan panties agk basah tu keputihan atau air ketuban leaking? sy dah 36w6d dan 1st mom. mohon respon😊 tq.

1y ago

hai sis.... Klaw rasa sakit tu sekejap dtg sekejap hilang,kemudian semakin kerap setiap 5min sekali,mmg itu salah satu tanda b'salin sis. & klaw rasa air yg keluar tu byk & xmcm keputihan,cecair jernih biasa takut boleh jd ada leaking....sepatutnya sis kena terus ke hosp utk cek,sbb ada satu test guna kertas litmus akan pastikan samada ia betul air ketuban atau bkn. & hosp akan monitor keadaan kandungan sis melalui ctg....harap sis dh ke hosp ya & dipermudahkan urusan b'salin nnt yaa✌️

Salam kak nak tanya, sy dah 37w lebih, baby belum engage, ada possibility tak utk dia engage dlm masa terdekat? Atau ada tips dan cara utk bagi baby engage cepat? Terima kasih kak 😊

1y ago

W'salam,hai sis Sebelum tu sy nk tny,ney anak sulung atau ke 2 & seterusnya? Sbb klaw engagemnt ney utk first baby lain,²nd & seterusnya lain. Klaw baby first biasanya 36w tu kena masuk dh klaw still floating lg biasanya Doc akan scan dulu kemudian decide apa perlu dibuat.Klaw anak ke 2 ke atas,kdg in labor baru turun kepala baby tuu.... Tips tu klaw dh 37w ney klaw kepala dia dh ke bawah boleh laa sis cuba solat berdiri,jln itik (klaw mampu ya)....tp klaw baby songsang xboleh buat apa laa,mmg kena tunggu keputusan Doc.Harap m'bantu yaa & dipermudahkan urusan sis💕

Assalamualaikum normal ke anak first keluar agak lambat ? Lagi 2 hari dah tarikh due saya. Tapi masih belum ada tanda2. Apa perlu saya buat utk elak kena induce ya ?

2y ago

W'salam,hai sis Ya normal,ada jaa yg ovee due. Klaw sis nk elakkan induce sis boleh jaa cuba cara² seperti kerap b'jln,semakin kerap b'sama/b'hubungan intim bersama suami,klaw mampu cuba solat b'diri,klaw xmampu xapa.... Klaw xberjaya sis terpaksa laa redha le kena induce 😅 Harap m'bantu yaa sis💕

Hai nurse normal ke bila lpas mkn je slalu sngt skit kt bwah prut nie mcm angin..tapi nnt lama2 dia hlng..kdng rsau jgk lpas mkn je jd mcm tu mcm sengugut..

2y ago

hai sis selalunya klaw angin kita akan pedih pd bhgn ulu hati kita (epigastrik),iaitu bhgn atas perut,tgh² antara tulang rusuk. klaw sakit pd bhgn bawah perut ney sy tidak pasti disbbkan oleh apa. sy sarankan sis dptkan nasihat Doc yaa utk dptkan rawatan awal jika ada apa² yg b'masalah. harap m'bantu yaa sis✌️

Assalamualaikum kak misi..saya nk Tye ..pregnant test tu kan..mula2 saya cek 1line..tapi apabila ditinggalkan lama Smpai ptg dia naik 2line..tu invalid ye