cuba suggest benda yang bole naikkan berat badan

hai semuaa , umur saya 19 tahun & berat saya 38kg , saya baru masuk permulaan trimester kedua . bole tak bagi tips macamana nak adakan nafsu makan tu sebab saya jenis memilih makanan , saya tkmakan sayur , takmakan daging , tkmakan hati ayam & tak minum susu tapi dalam masa yang sama saya nak naikkan berat badan . saya stress pikir & saya makan banyak bila ada orang suap . suami saya da biasa suap saya sejak bercinta sampai skrg tapi sebab dia kerja balik malam saya malas nak makan sendiri pastu saya jadi sunyi nak makan sorang . saya duduk dengan mak , sebelum kawin mmg mak suap & mak sentiasa kt ruma tapi sbb skrg ayah saya da meninggal mak saya kerja untuk hilangkan bosan dia & dia pun tkdapat suap saya sebab dia balik petang . tolong saya bebetul buntu 😭 kadang saya makan tapi sikit , kadang saya tidur untuk hilangkan lapar tapi saya kesian jugak dekat anak saya dalam perut ni . someone please help me #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Hmm umo 19tahun nak makan bersuap2 lagi. Cam ngade2 ada jugak. Bukan apa, dah berkahwin, dah boleh expect kot kalau in the future akan mengandung. Pastu kena lah bersedia jadi ibu. Ketepikan rasa manja nak suap bersuap tu. Sampai berat tak naik, tak pikir kandungan ke? Dah buat anak kena resdy and bertanggungjawab. Takkan awak dah beranak nnti masa pantang nak mak/suami nak suapkan jugak. Nnti nak menetek anak bila anak gigit2 puting sikit awak dah nangis sebab sakit 😜 Bukan marah tau, tapi kadang2 soalan/ post ni mengundang betol 🙂🙂🙂

6mo ago

takpela kak janji suami saya bole terima saya sebab dia yg biasakan saya mcmni , bila saya nak makan sendiri dia cakap saya da tkmcm dulu lagi . so bila tngh pregnant biasalah sapa je tknk ngengada ngn laki sendiri kan ? anak pertama takda pengalaman apa apa & taktahu apa yg bole menyebabkan effect dekat baby . bila da riki riki baru tahu pentingnya makan untuk diri sendiri & baby . saya syukur ada yg bole paham saya kt sini & ada yang menyampah dengan saya haha . nama pun first mom kan , saya nak tnya pendapat je tapi yg lain nak emo pulak 🤣 lagipun sebelumni mmg tkda selera makan langsung , ni da ada start selera makan balik saya bersyukur la .

hai awak..firs bby pn sy umur awak jga..awak klo x da selera mkn nasi..awak boleh mkn roti or mee..sy pun x da selera bila preggnt ..lg la nk msuk stmstr 2 ..trasa sngt mls..tp awak x ya lyan prasaan tu sngt..kasian kat bby tu..bby tu pn prlukn vitamin n khasiat dr prmknan awak jga..mkn buah pun ok jga..tp jng smpai memudaratkn kesehitan awak n bby..biasakn diri brdikari..jng kita nk harapkn suami jer suapkn..pandai2 lh pujuk hati n cari selera sndri..yg pnting awak n bby sihat walafiat🥰

6mo ago

terimakasih awakk , sebelum pregnant ada jugak makan sendiri tapi bila da pregnant ni tklarat langsung . mmg rasa letih tu lain macam . btw insyaallah saya cubaa 🥰

Hahhaa comel je bersuap tu. Macam ni je. Kalau risau kan baby & diri sendiri yg tak ckup berat, ketepikan perasaan Manja nak bersuap tu. Ketepikan perasaan taknak makan sayur, daging apa semua tu. Paksa diri sendiri makan asalkan nutrient yg awak perlukan cukup. Tu semua perasaan je. Jangan layan sangat perasaan tu. Its time to grow up dik. Sampai bila nak bersuap? Belajar utk berdikari makan sendiri. Suami atau mak ayah bukan selama lamanya ada dgn kita.

6mo ago

hahahah saya da pujuk diri saya alhamdulillah dia bole terima nasihat saya 😂 da start makan daging & sayur sikit sikit alhamdulillah , harap naikla berat badan & berkuranglah perasaan manja ni kann ? hahahaha

ada jgk mcmni😂sy try tanya mak sy problem awk ni, tp satu pkataan je dy jawab, menyampahlah😂 dah 19 dah dik, bukan 9, dah matang, larat xlarat awk bwk satu nyawa lg dlm tu, pndai2 pkir laa, org lain lg truk alahan dik, xleh makan itu ini tp diusahakan cari makanan yg bole diorang makan demi baby, awk ni mslh sbb suap menyuap, malas mkn, sunyi mkn sorg je, xtau nak katala noks,

6mo ago

haha lain org lain pendapat , saya ni anak bongsu mmg manja dngn semua . saya jenis ada tempat saya bole matang & kadang terbawakkan manja tu tambah pulak tngh pregnant mmg saya mcmni . suami saya da biasa manjakan saya mcm semua org manjakan saya tapi kadang geram jugak dngn diri sendiri sebab terlalu manjaa hahahha skrg tngh ada selera makan & da start masak apa yg nak makan ☺️

Dik kalau kesiankan anak dlm perut, ketepikan dulu suap menyuap baru nk makan tu. 19 tahun dah kan. Nak jadi mak ni kena matang & usah fokus benda remeh temeh. Awak tak sunyi dik, baby dalam perut tu akan teman awak selama 9 bulan 10 hari. Awak makan berdua. Jadi usaha lah utk makan ye dik

6mo ago

terimakasih awak , insyaallah saya cuba & saya baru ada selera makan skrg & da rajin sikit bangun masak apa yg adaa pastu kerap makan , jangan marah ye anak pertama so saya tkda pengalaman & terbawakkan diri yg manjaa 🥹

Sis boleh makan vitamin ganilla untuk sis & baby!

6mo ago

terimakasih awakk 🥰