cuba suggest benda yang bole naikkan berat badan

hai semuaa , umur saya 19 tahun & berat saya 38kg , saya baru masuk permulaan trimester kedua . bole tak bagi tips macamana nak adakan nafsu makan tu sebab saya jenis memilih makanan , saya tkmakan sayur , takmakan daging , tkmakan hati ayam & tak minum susu tapi dalam masa yang sama saya nak naikkan berat badan . saya stress pikir & saya makan banyak bila ada orang suap . suami saya da biasa suap saya sejak bercinta sampai skrg tapi sebab dia kerja balik malam saya malas nak makan sendiri pastu saya jadi sunyi nak makan sorang . saya duduk dengan mak , sebelum kawin mmg mak suap & mak sentiasa kt ruma tapi sbb skrg ayah saya da meninggal mak saya kerja untuk hilangkan bosan dia & dia pun tkdapat suap saya sebab dia balik petang . tolong saya bebetul buntu 😭 kadang saya makan tapi sikit , kadang saya tidur untuk hilangkan lapar tapi saya kesian jugak dekat anak saya dalam perut ni . someone please help me #ingintahu #pleasehelp

6 Balas

Hahhaa comel je bersuap tu. Macam ni je. Kalau risau kan baby & diri sendiri yg tak ckup berat, ketepikan perasaan Manja nak bersuap tu. Ketepikan perasaan taknak makan sayur, daging apa semua tu. Paksa diri sendiri makan asalkan nutrient yg awak perlukan cukup. Tu semua perasaan je. Jangan layan sangat perasaan tu. Its time to grow up dik. Sampai bila nak bersuap? Belajar utk berdikari makan sendiri. Suami atau mak ayah bukan selama lamanya ada dgn kita.

7mo ago

hahahah saya da pujuk diri saya alhamdulillah dia bole terima nasihat saya 😂 da start makan daging & sayur sikit sikit alhamdulillah , harap naikla berat badan & berkuranglah perasaan manja ni kann ? hahahaha