minum kopi

hai semua, sy nak tanya..kalau kita minum kopi adakah akan bagi kesan dekat anak? sy ada tanya beberapa sumber dan ada yang cakap tak ada bg apa2 kesan dan ada yg cakap ada kesan dekat baby.. boleh tak kalian bantu sy ?

17 Balas

Msa mngndung ank pertama, dr kndungan 8 hingga hmpir branak, sy hari2 mnum teh o ais (kafein juga) 😂 tpi sy jarakkan bbrpa jm slps mkn ubat. Alhamdulillah xda kesan apa2 thadap kndungan sy. Tpi elok kurangkan mnum kopi la sis, sbb lain org, lain efeknya ☺️

kafein akan menyebabkan ubat/vitamin kurang diserap kedalam saluran darah kita. boleh check dgn doktor untuk kepastian yg lebih tepat. jadi kalau rasa2 badan kena makan ubat yg byk, susu yg ckup utk baby,atau hb low, kurang2 kan la minum kaffein.

Kafein ni bkn utk org pregnant je tk elok.. org tk pregnant pon kalau dh ketagih kafein, xelok jugak.. nk minum sekali skala boleh la.. tk perlu la tahan smpai 9bulan tk minum 😅 yg penting jgn minum dgn ubat tmbah darah

Ambik dalam kuantiti sederhana, buat hilang rasa tekak nak minum je. 😅😅Kafein berlebihan akan buat baby kurang berat badan. Lagipun kafein ni punca hb low.

Saya penggemar caffeine (coffee/tea/chocolate) so far alhamdulillah anak saya. Amek dlm kuantiti moderate je. Apa apa pun kite mesti bersederhana.

Sy ank ke2 x blh mnm susu..milo pn sy minum milo O je..x blh ada susu..tp sy kuat minum kopi O..alhamdulillah xde apa2 pn kt baby..

mana ade tk elok,mak sya masa mengndungkn adk saya dri mula pregnant smpai dah lahir elok je,,darah pun trlebih tk de kurang hahaha

4y ago

Haha

Kopi ni ada kafein utk turunkan darah kita, apalgi lpas kita mkn ubat, takut ubat x mnyerap je, blh je minum tp jgn slalu sngt

Boleh, tp jgn minum slps heavy meal, in between ke ok. Sy baru jumpa pkr pemaknn, sbb hb asik low je

4y ago

Yup betul..sebab kopi dia ada kafein yg akan makan balik nutrisi dan zat2 daripada heavy meal yg kita makan utk baby...dgn kata mudah dia umpama penjahat lah😂

Boleh jak tapi minum sikit, satu gelas kecil sehari cukuplah & jgnlah minum tiap hari..