Firsttime mom

Hai semua, sy baru lpas scan, klau ikut tarikh last period saya, dh 9 weks tp bila scan 8 weeks baru..normal ke? And apa makanan yg sesuai utk saya dlm kes ni? #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #1stimemom

Firsttime mom
18 Balas

Normal je kalau tk sama dgn kiraan last period, sbb kita tktau persenyawaan berlaku bila kan. Selalunya due date pun ikut lepas beberapa kali scan utk confirmkan pregnancy (dh dgr heartbeat). Bila membesar mmg due date kt scan tu blh berubah sbb akan ikut size baby masa scan, tu pun normal TAPI kalau jauh sgt beza dr due date yg first doktor bagi, tu perlu dirisaukan.

sya plak klau ikut tarik period janin dah 9week... tpi dlam scan 6week...skrg kandungan dah 36week ikut tarik scan due date 15.11.2021...tak tau la nak ikut yg mna...klau ikut tarik period due date 23.10.2021..ada cuba scan doktor pakar...dlam scan doktor pakar due date 11.11.2021... pening mna btul...

3y ago

saya pun mcm tu juga klau ikut date last period due date sptutnya 19/10/21 tapi ikut scan 29/11/21 semoga allah permudahkan kita semua punya urusa

ok je tu. dlm scan tu anggaran size baby dia dh umur berapa minggu. tu je. mcm contoh preggy ikut kiraan dh 30 weeks tapi size baby baru 28 weeks 5 days. ha mcm tu la. bukan preggy 30 weeks tapi baby pon kene 30 weeks. yg penting anak membesar dgn sihat dlm kandungan. tu jeee

saya pun mengalami benda yg sama. ikut last date period dh 10 weeks, bila scan 9 weeks. tp doctor cakap, xde masalah. myb sbb period x teratur. and memang betul pun period saya x teratur. so, mommy x yah pening2 ye. semoga semuanya sihat sentiasa untuk mommy and baby 😇

hi, kalau scan awal awal ni selalunya tak betul betul tepat sebab janin kecil lagi. boleh tunggu nak scan untuk tengok perkembangan janin. makanan buat masa ni makan secara sihat and balance.

3y ago

owhh yeke, tq mommy ats perkngsian 😍

hye klu.boleh tau..sis ada tnda prgnnt? sbnrnya ikt klndr app sy dah 19 hri lewat priod tpi klu ikut kiraan sy bru 14hri tpi sy tkda tnda prgnnt dan blm test lg sbb tkt nak test 😢

3y ago

saya memang ada tanda, breast sy sakit dan ada rasa loya2.. seeloknya sis check ye.. jgn takut..kalau ade rezeki In Shaa Allah.. saya doakan sis dan suami ada rezeki baby 2022🥰

Normal sis. saya pon masa 1st scan di swasta dah 8w, tapi ukuran janin 7w. Bila scan di KKIA, doc cakap due date ikut tarikh last period. beza seminggu camtu xde masalah.

saya sama mcm awk.ikut LMP dah 9 weeks,ikut scan 8 weeks.saya tanya doktor,doktor cakap normal.sebab kita xtahu bila tarikh persenyawaan tu berlaku

normal je.. scan ni smpai ke besalin nnt xselalunya tepat, ikut je apa doc ckap

normal je tu ... sye ikut kiraan 10week scan 9week, docter cakap baby ok, ...