Saya perlukan bantuan

Hai semua. Sy baru brsalin hari yg ke3. Sy fully breastfeeding sjk hri pertama. Bacaan kuning anak skrg 190. Soalan sy, adakah normal bayi akan menangis minta susu setiap 15-30minit? Kdg tu dia baru tidur 15minit dah nangis nak susu lg. Skrg kedua belah puting sy dh sakit sbb asyk menyusu. Adakah susu sy kurang mengenyangkan dia? Apa cara trbaik utk bayi sy mndpt susu yg cukup dan bacaan kuning blh menurun? Terima kasih #seriusnaktahu

2 Balas

kalau puting sakit sbb menyusu, maybe cara lekapan mulut baby kurang baik dan menyebabkan baby kurang dpt susu. sepatutnya puting tak sakit kalau lekapan yg betul. kena cek balik cara lekapan tu. susu ibu tu sendiri takde masalah, susu ibu la yg paling baik dan berkhasiat. macam baby saya masa baru lahir, dia tak reti isap direct lagi. jadi saya perah susu dan bgi susu guna syringe. dlm pada masa yg sama saya akan ajar dia isap direct. baby saya kuning jugak. saya kejut dia bangun dgn gosok tapak kaki dia dgn tangan saya laju2. gosok sampai dia nangis, bgi dia jaga betul2. then offer susu cara direct, lepas tu proceed guna syringe kalau saya rasa tak cukup.

untuk sy senang je sis sy anak dh 2org dua² dri kluar bagi tk smpai seminggu tk tahan badan jdi sakit dgn sorng czer sorng normal so bdan jdi bisa...bf seminggu tk tahan sy bagitahu suami call my doc sbb tak tahan kan so both of them sy bagi formula alhamdulillah sihat² je tpi yupe susu ibu adalah susu yang terbaik but ask ur self if boleh tahan okay je if not thts the only solution #dontkecamme