URINE PROTEIN (KENCING KOTOR)

Hai semua siapa disini semasa hamil terkena urine protein? ada petua apa² tak nak bagi kencing clear. air masak sampai nak muntah minum,apatah lagi air barli kosong. tetap protein dalam kencing tu ada lagi. 😩 siap doktor suruh ambil air kencing selama 24 jam 😅. ada tak petua selain minum air masak & barli kosong? #seriusnanya #firstmom #pleasehelp

URINE PROTEIN (KENCING KOTOR)
6 Balas

Saya pun sama jugak haritu urine ada protein. Saya cuba minum air barli dan air masak. Malam sblum pergi klinik tu, minum dulu air barli satu cawan besar. Esok pulak sebelum pergi klinik, Minum 2 gelas air barli . Tapi minum slow2 lah takut muntah. Kalau takleh nak telan 2 gelas, minum dulu 1 gelas. Pastu biar sampai rasa nak kencing. Lepastu sambung balik minum barli , repeat balik sampai nak kencing. N then minum pulak air masak 2/3 gelas. Tunggu betul2 nak kencing baru kencing. Tapi sebelum tu kena tngk dulu air kencing awak tu colour mcm mana clear ke kuning. Kalau dah clear mcm air putih terus pergi klinik n dah boleh kencing kt klinik. Mcm tu lah saya buat sebelum ke klinik. Inshaallah cuba dulu ye. Btw, sebelum ke klinik tu minum air masak jugak ye supaya senang nak kencing nanti 🙂

Saya pnh kena ank slung dlu sis,,, kncg kotor dan kncg protein ... saya just amalkan air msak,air barli rebusan sndiri, kalau rsa nk kncg jgn thn ... pergi je kncg alhamdulillah clear ... tp defend atas bdn jgk kot tntg air msak,air barli ...

haha sy bru buat kemarin urine 24 jam ni. sehari sy mnum air kosong dan barli kosong jela. kncing jela dh depa nk haha bg at least 800ml

4mo ago

yaa hantar sna jaa result lmbt lg tau. sehari waktu amek air kencing tu sy mnum air kosong dan barli kosong je. mkn pon sup je haha nk bg air kncing btul2 bersih dan putih

Kalau saya seminggu sebelum pergi cek up akan minum air barli dan minum air kosong je . Kena galak minum air kosong setiap hari

petua sy, sblm dtg checkup minum air masak 500ml. dan masa nk tadah urine tu basuh bekas yg makmal bagi.

4mo ago

sy pun kena mcmni..simpan urine 24jam, smpai tahap dirujuk hsptl utk scan buah pinggang. tapi bila scan semua clear. so misi tempat sy bg cdgn yg sy tulis tu..alhamdulillah urine ok.

kurangkan atau berhenti ambil gula putih & juga fastfood.

4mo ago

maaf saya tak amalkan gula putih kerana saya adalah pesakit kencing manis. fastfood jarang makan. senang kata selera saya turun naik je.