Suntikan Depo @ Implan?? Share pengalaman pls.

Hai semua. Saya nak tya pendapat & pengalaman kwn² di sini berkenaan SUNTIKAN DEPO & IMPLAN utk merancang jarakkan kehamilan seterusnya. Mcm nie kes sy nie baru lepas bersalin 2bulan lepas. Sepanjang hamil mmg buku pun lekat stiker kuning (high risk kncg manis & darah tinggi). Dan mmg terus on insulin ms awal hamil. Semua ok terkawal sampai bersalin wlpn risiko. Sy kena emengency czer drpd pilihan induce sbb kebetulan anak besar dan sy jd mcm semput x yakin blh push. Ms di wad kan doktor dok ulang mai check kita kan. Soalan kerap tya "Apa plan puan lps nie utk anak seterusnya?". Sy cakap nak jarakkan 2-3 thn sbb mmg niat sy nak rawat kncg manis dulu (kncg manis sy x tinggi pun). Dan nak bg luka czer betul sembuh. Jd 2-3 thn jarak dah ok. Doktor terus suggest IMPLAN sbb dia kata sy obes & high risk ms pregnant. Jd ubat & suntiman x sesuai. Akan terbabas juga. Implan paling sesuai, dia suggest pi LPPKN caj dlm RM500 mcm tu. Mslh skrg sy bukan senang, ms pregnant nak beli barangan bby pun jenuh simpan duit sbb anak sulung kan. Hujung hamil baru dpt beli nak smbut baby. Pi klinik kesihatan lps sebulan utk check up bby skali kan. Sy tya pendapat doktor klinik, kata dorang "Keadaan puan blh je suntikan depo. Implan mmg mahal selain iud, tp iud pun ada kes dah terbabas pregnant. Plg sesuai suntikan depo & implan. Utk sementara puan x mampu kita bg suntikan depo saja la. Tp akan ada side effect mcm period x dtg, berat badan maybe xkan terganggu sbb puan makan ubat kncg manis". Jadi nak tya pendapat kawan² yg pernah ambik suntikan depo @ implan. Berkesan kah? Ada kes kah? Atau mcm mana? Blh share pengalaman?

2 Balas

Sis.. sy ad share psal implan dgn suntikan depo ni kt wall post sy. Boleh bca 😊💕 harap mmbntu. Skrol ja smpai bwah gmbar mknan ank sy.

5y ago

Baik sis. Tq yer. Nanti sy refer post sis. 😘😘😘