Family inlaw

Hai semua saya nak luah sikit sebab saya takde sesiapa yg saya rasa nak luahkan perasaan ni.. Saya rasa agak terasa bila org downgrade sebab kami warded dkat hosp kerajaan... And tak ambik insurance.. Anak saya warded dan tiada insurance so kami pergi ke hosp kerajaan tapi inlaws sngt bising sebab kami tak buat insurance untuk anak.. Waktu saya tgh busy settlekan anak di ward emergency, inlaw boleh ws saya untuk isi form insurance... And push saya untuk buat insurance situ sini.. Saya rasa sngt pressure and sampai satu tahap saya rasa useless... And kenapa org nak kena pandang serong dgn org yg warded kan anak dkat hosp kerajaan... Bagi saya, kami belum mampu untuk commit bayar insurance so kami tak terfikir langsung untuk ambil... Buttt org sekeliling saya keep pushing saya mcm saya ni teruk sngt tak warded kan anak saya dkat hosp swasta... Apa mommy2 rasa if itu terjadi and adakah warded di hosp kerajaan adalah satu isu untuk downgrade kan your own family? #bantusharing #ingintahu #seriusnanya

19 Balas

INSURANCE? Big NO for me... System insurance nie bagus. Tp kadang2 dpt agent insurance yg ckp itu ini yg x tally dgn syarikat die. Bila nk claim insurance, ouh kita x cover sakit nie lah, kita x cover sakit tu lah, ouhh tempoh x matang lagi lah.... Lagi lah buat sakit hati kita dah byr bulan2. Dah byk kali tgk org sekeliling kena mcm nie. Sampai yg kena operate otak pun x dpt claim insurance sbb x cover sakit tu... Dah tu apa guna insurance nie??? So sy dan husband mmg bekerja. X cukup2 makan, mmg ada rezeki lebih kalau nk ambik insurance untuk anak nie... Tp sy x nk sbb sy x suka sbb hal2 mcm sy ckp tu lah. So the best, sy wujudkan system insurance sy sendiri. MENABUNG. Suami isteri kena wujudkan tabung emergency(sakit) aka INSURANCE. Setiap bulan letaklah rm100 seorg, kalau mcm sy, suami dan anak, kitaorg letak rm300, so rm150 sy, rm150 husband sy. In case of emergency yg sakit nie, dah ada duit siap2 kt tgn.. Tp system nie mmg kena ada discipline yg tinggi sbb kita yg pegang duit tu, kita yg tahu berapa ada dlm tu. Tp terpulang pada seseorg tu nk letak berapa RM dalam tabung tu. Kalau kita menabung, even sikit2 lama2 boleh jadi byk. Ikut kemampuan diri dan keluarga mcm mana.

10mo ago

Sy pun jenis x kisah duduk hospital government. Benda sama sahaja dgn hospital swasta nie. Tp ye lah kalau swasta, bilik die best lah boleh check in sorg2 with husband. Tp hospital government pun okay sahaja. N yeah my uncle is government doctor. My aunty is government nurse. My brother in law is government doctor. My sister is pharmacist in government hospital. So we all are fine with hospital government environment.

Pendapat saya la, hospital government ok je. Byk pakar2 kat sini. Dia yg org pandang rendah ni sbb hosp gov usually jenuh nk kne menunggu. Tu jer. Pasal org sgt ramai kat hosp gov. Yg berduit pegi lah swasta, dpt mengurangkan skit org di gomen. Insuran ni satu pilihan. Sebenarnya mmg bagus sgt ambil tp yelah berbalik pd tadi, if berduit la. Kalau ada extra elok sgt ambil. Tp yelah mcm sy pun, klu boleh nak sgt ambil sbb sy tahu kelebihan dia cuma blm mampu. Niat tu dh ada

hmm tk bestnya ada campur tangan... kalau saya jenis layan, kalau suami saya dia marah.. n bgitau reason ... tapi biasa orang tk faham bahasa, still nak push kita .. 😢 tak useless pon hanta kt government sebab kalau swasta tkleh handle dia tetap hanta kat government juga... semoga awak kuat dan semoga anak diberi kesembuhan 🤲🏼 Takde mak yg useless Kalau dia sentiasa disisi anak 💪🏻

ikut kemampuan kita sis.. bio la org nak ckp.. kalau kita xcukup deme sentiasa nk tolong ke? Sy pernah ambik insurans tpikan masa nk warded tu masih kena bayar depo 300 jugak... walaupun kita bayar masa cek out... tetap jugak kena keluar duit kan... macam mana masa tu kita xcukup duit... ada insurans tp rasa xboleh guna... bukan semua org berkemampuan kan..

suh inlaws awk yg byrkan tiap bulan..hidup jgn ikut sgt ckp org,sbb bkn diaorg yg bg duit pun nk sara hidup awk skluarga.dgn ekonomi skrg yg ermmm so pikir pnjg,set kat otak aq nk ank sht,semua mak bpk klu blh nk yg trbaik utk ank dia...tp ikut kemampuan kita,bkn ikut kemampuan org ya.. maaf klu saya slh🙏😅

anak sulung sye bnyk kali warded dkt hosp gov. sye suke ke gov walaupun kne tggu lama sbb sana bnyk pakar kalau apa2 yg jadi. layanan and treatment dr hosp gov pun bagus. cuma tula selalu kne sidai sehari dua kalau wad penuh 😂😂. haha and sye pun takdek amek apa2 insurances since kami pun ckup2 makan je.

as someone yg selalu tertekan dgn inlaw sy phm prasaan sis. hrap dpt bersabar ckap je x nk , x pyh dngr. tpi bkn senang kn hahaha. x phm btul , bkn nye menyusahkan in law you pun kn klu amik insurance ke tak. bkn sruh byar pun kn. x pe la.. you just focus on your anak n family je sis . 💪🏼😊

hospital government bagus sangat sebenarnya. especially hospital2 pakar. senang, apa2 hal diorang boleh panggil je. kalau ke hospital swasta pun, kalau kes berat nanti diorang refer ke hospital gov juga. abaikan orang2 pemikiran kolot yang fikir swasta semuanya lagi bagus tu sis.

10mo ago

yeah..setuju..dulu masa mnta rawatan untuk suami di swasta,my husband kena refer jg dengan hosptl gov..sebab di hosptl ada yg lbh pakar..

Sis, buat taktahu & abaikan je. Dorang pushpush suruh amik nanti monthly dorang yang bayarkan ke? Tak pun, kita je yang tau kewangan kita macam mana. Nanti once ada rezeki lebih kita buat la. Gov punya servis sangat bagus & murah. Takde masalah pun admitted gov.

insurans ade tempoh matang dia.. bkn on the spot buat, sakit, trus bley claim/ warded private.. For me, insurans is good tp kne tgk kwangn jgak.. kte je yg tw kwangn kte mcm mne.. klu dyorg suruh sign up, gne akaun bank dyorg bia duit dyorg yg kne tolak bln2..