perut nampak kecil

hai semua . saya agak sedikit terasa dgn mulut org yg mengatakan perut saya kecik walaupun dah 7 bulan . saya trus terfikirkan anak saya . adalah normal anak first mcm tu . sbb anak saya aktif je bergerak smpai sakit rusuk saya .

14 Balas

Size perut tak sama. Tak perlu nak perbandingan. Tapi bersyukur kalau scan baby sihat sempurna berat normal dan sepdan dengan bulan dah Alhamdulillah. Jangan sedih. Nanti dah lahir kita bagi baby gemuk gemuk ye. 😁 walaupun perut size kecil tapi sakit tetap sama pinggang lenguhnyaa🥹. Yg paling penting aurat mengandung terjaga. 🤲🏻🤍

saya pun macam awak, perut kecik je anak first kdg rasa down jugak. nak pulak saing² due dengan kakak ipar sendiri, perut dia mmg dah besar jauh beza dngn sya. tapi husb selalu tenangkan, biasalah anak first yg penting tumbesaran & kesihatan baby kita okay. Jangan sedih² heheh ☺️

biasa lah tu org tegur perut kecik,perut besar...😁..sy ms anak 1st pun sama...dh 8bln org xpercaya mengandung..mcm perut buncit sikit lps mkn kenyang² je..tp yg ke3 ni org tegur perut besar plak xpadan dgn baru brapa minggu plak..lg segan..skrg dh 29w,perut besar sgt 🤭

Yg penting baby mmbesar elok n sihat je dlm perut sis.. size perut kte kecik ke besa x melambangkan ape2.. sb tu sy time pregnant sy xbsosial sgt dgn org.. malas nk dgr pendapat2 yg negative.. asalkan sis n baby sihat je dh penting..

yang penting saiz baby normal ikut brapa weeks.. awak reply je camtu.. Saya pun perut kecik jgk dan saya suka je haha.. wlaupun bru 6 bulan stgh. Mungkin dkat due date nnti bru jdi bsar.rasa malu jgk klau prut bsar sgt dan org perati..

Next time jwb mcm ni dkt dorng, Klu anak first mmg perut kecik, nti anak seterusnya besar la perut sbb ada banyak ruang n byk lemak😂. Salu org perut besar sbb dah ada ruang + perut byk lemak. Yg penting baby size normal Dr kata.

Perut saya pun kecil awak. Sampai ramai sangat tegur tak nampak perut. Sama 7 bulan. Tapi baru ni checkup, nahh baby dah 1.4kg, ukuran saiz pun sepadan dengan gestational age. Awak jangan risau ye, janji baby ok ❤️

11mo ago

Ye sama lah mcm sye , my first baby ttc 3year org tanya bila nak mengandung sebab perut tak besar mcm org lain kecik je kalau baju loose mmg tk nmpk2 mcm buncit je .

selagi mana awak follow up doc. check smua ok xde masalah jgn risau sis.. mulut org biasalah susah nk tutup.. kdg suka banding2kan dgn org lain. sis jgn trlmpau fikir ya.. bila fikir nnti sis pulak stress..

tadi appointment dr pakar pon tegur perut kecil padahal dh 27w+ sy suka je sbb mmg senang nk pakai pakaian lama. tu pon dh byk yg ketat. alhamdulillah, perkembangan baby pon normal

Perut kecil atau besar itu normal puan jangan risau, yang penting setiap kali scan berat baby dan saiz meningkat mengikut bulan kandungan dan aktif bergerak.