PERANAKAN JATUH

Hai semua. Nk tnya..peranakan jatuh time hamil bahaya ke.. sya dh pegi berurut and bidan tu ckp peranakn saya jatuh..dia dh urut bagi naik.sya pegi dlm 2 minggu lepas...tpi dlm 2 hrini pinggng rasa berat semacam je..dengan rasa senggugut. Rasa cekang. Beberapa hri lepas saya adala terkejut sebb ank ular jatuh dari siling betol2 sebelah saya..mmg sya buat pergerakan meloncat yg agak kasar jugakla sebb mmg terkejut. Dua hri lepas plak sebb terkejut tudung cerek panas nk jatuh..pon buat pergerakan kasar sebb terkejut. Persoalan saya..ada kemungkinan tak peranakn saya jatuh balik sebb pergerakan kasar tu. And bidan ada cakap jgn tidur mengiring..kena tidur terlentang. Kalw lenguh boleh mengiring tapi tak boleh lama..and ya..mmg klw sya tido mngiring lama sikit perut rasa berat..rasa mcm tido tindih perot plak😅 btw sya hamil belom smpai 2 bulan.#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom #seriusnanya

2 Balas

Bergerak secara kasar/ mengejut tak boleh jatuhkan peranakkan wak. Melainkan kalau awak pernah -bersalin secara normal -mengandung -angkat barang yang berat -batuk terlalu teruk Lagi satu jangan urut masa mengandung lagilagi peranakkan 😭😭😭 silapsilap boleh gugur. Orang melayu selalu sebut tombong kalau peranakkan jatuh ni. Sebab dia terkeluar. Takpun biasa kalau lepas bersalin secara normal kalau terlalu meneran, lps bersalin rasa macam berat kat bawah. Kalau pinggang sakit or senggugut rasanya macam bukan peranakkan. Nanti cek dr tau.

11mo ago

baik sis..but sebelom tu dh pergi kk check..but dktr ckp tak nampk apa2🥲

berani ya berurut time awal pregnant. silap2 boleh gugur tau. especially kacau bahagian peranakan. & awk rasa sakit di pinggang/senggugut. perhati jika ada pendarahan, cepat2 ke klinik. bergerak secara kasar/mengejut takkan jatuhkan peranakan.

11mo ago

actually time sya pegi berurut tu sya fikir sy dh gugur sebb 2 mggu sblom tu sya ada kluar mcm period tu..and test balik upt dah negatif..pegi berurut pon sebb nk sruh mak bidan cek kenapa slalu sakit..kot ada uri yg tertinggal ke.. tapi bila dh berurut tak tahu plak rupanya2 still pregnant..😅cuma peranakan je jatuh sebb tu sakit.