Baby 4 bulan 20 hari

Hai semua mommy daddy's , nak tanya baby 4 bulan ada makanan tak untuk baby baya ni .. bila mommy mkn berkecap2 mulut dia tengok 😂 boleh minum air kosong dh ke . tq semua

7 Balas

tunggu 6bulan ya sis..sis sabr ye.. mmg nmapk anak meleleh air liur tgkk kita makan..tpi ttap xboleh tau... tggu ckup 6bulan tau..sbb usus bayi xmatang lagi... nnti kalau bgi makan awal tkut usus bayi rosak dn luka.. penah dh ada sjarah sis dgn org trdekat saya .. dia bgi anak dia makan awal ....dia suap bubur sbb dia rsa anak dia xckup susu bdan..sdgkan boleh je kalau nak bgi susu fm tp dia bgi makan bubur.. natijahnya anak masuk wad sbb usus luka, muntah darah dn cirit birit keluar drah..mula xnak mgaku takut sbb thu punca dri dia..kena paksa bru mengaku.. smpai skrang dia pantau anak dia makan apa apa..sbb anak dia skrg xboleh makan silap sikit jdi kembung dan cirit birit.. doc x bgi ada sbb tau sis . kita xtahu tahap perut anak kita mcm mna jdi baiknya ikut lah saranan doc makan wktu 6bulan🥰

10mo ago

ha itu la.. smua anak xsma.. kalau sis nk bgi juga try consult dgn paeds swasta..sbb kalau krjaan mmg xbgi slgi x 6bulan. . tgok anak mat saleh pon makan umur 4bulan dh.. rsau juga kot anak org lain okay je..kena anak kita xboleh 😅

bby bwh 6m xboleh makan or minum selain susu. melainkan dah consult dgn paeds. tu pon texture makanan lain dari bby 6m. sbb bby bwh 6m usus dia belum matang. jgn risiko kan baby. usus tu x da jual dkt diy kalau dh rosak. dlm buku anak pon dh tulis bagi makan masa umur 6bulan. tolong lahhh jgn sbb nmpk mcm dia nk mkn, awk nk bgi mkn. tu reflection normal baby. tolong bykkn membaca lagi ya bila dah jadi sorg ibu.

ank sy pon sama sis, bila tgk org mkn je mula mengesip bibir.. kadang² tgk kesian tp x nk ada resiko sy x nk bgi mkn dulu.. tggu lh 6 bulan itu pun ikut apa yg doc sarankn.. sbb syg ank.

Kalau macam bayi saya,dibenarkan minum air sebab berat bayi( perempuan) dah 7.1 kg...tapi secara bersulam lah dengan susu formula..x2 kali je sehari..selebihnya minum susu formula...

10mo ago

Kenapa sbb berat 7kg tu doc benarkan minum air? Mksudnya ank xckup air ke kenap?a

mcm ank sy. 4bln jugak. klo kite mkn,mulut lidah dia pn brgerk2 smpi meleleh air liur dia. tp sy xbrani nk bg mkn. lgpn ank sy lahir pramatang. doktor pakar ckp ikut umur sbnr.

Sy tanya paediatrician swasta, dia cakap 4 months above and if leher dah kuat, boleh proceed makan 🤗

10mo ago

Purée kan real food.. steam/rebus then blend kan. Kentang carrot broccoli etc etc 😄

haha sama la dgn ank sy 4 bln. mkn onigari dari tgn nk masuk mulut kita dia yang nganga 😂