Share pengalaman alahan

Hai semua. Meh la share kat saya korang punya experience alahan. Korang ada alahan ke? Bila start ada alahan? Alahan yang macam mana? Sy first time mom, jadi curious nak tahu. #ingintahu

1 Balas

Hi! Sy ada alahan yang quite terukk now. Start alahan masa nak masuk 5w. Dia slowly takde selera, lepastu mual and certain point terus muntah. Now sy dah nak masuk 7w, perfume tak boleh bau, bau wangi tak boleh, masakan lauk2 tak boleh, and nak makan apa pun tak lalu kecuali buah. Teruk sangat sampai doctor bagi ubat tahan muntah tp tak function sangat. But I enjoy the process sbb I tahu tak senang nak pregnant and mungkin ada yang teringin nak mengandung and rasa alahan ni. Just enjoy walaupun agak stress sikit la 🤣 My tips, I akan minum air lemon sbb I takleh telan air kosong biasa. Lepastu kalau nak fkir makan apa mmg tak lalu so normally I beli je and I start makan satu suap and slowly. Tak makan direct. Makan bila perut and tekak rasa boleh teruskan. Kiranya kerap atau ulang makan tu. Hope awk dipermudahkan and by time masuk new week mmg rasa mcm lagi teruk alahan tu tp inshaAllah doa supaya semua akan okay.

9mo ago

We are same 6w 6d! Lmp 30 june ke? Teruk gilaaa my alahan now. Taktahu nak hadap mcm mana dah