Nak ajar anak minum botol susu

Hai semua maaf nak tanya alhamdulilah saya da pregnent Utk second baby.. tapi nak tanya sikit anak saya First nh still breastfeed lagi. Macam nak buat dia suka minum susu botol Yee.. sebab dia minum air masak kalau letak dalam botol tapi kalau letak susu dia tak nak. Saya risau la terfikir macam mana saya Nk pergi bersalin nanti kalau dia tak mahu isap botol.. ada tak sesiapa ada Tips yang boleh saya gunakan saya buntu la. Dan saya pon tak tahu Nk try susu ap untuk First bagi anak saya try untuk minum 😭😭😭#pleasehelp #bantusharing

5 Balas

uh puan tak bgtau umur anak puan berapa. pengalaman saya dulu, saya just continue je bfeed anak saya. cuma ntah nape, bila saya semakin sarat, dia sendiri tak berapa nak bfeed. maybe dia dah tahu ada baby dalam tu. siap gerak2. dan bila saya selamat melahirkan, saya continue bfeed my new baby. sama je. ada colostrum.. then susu. cuma, susu lagi meriah lah. bukannya.. takde susu .. mcm orang biasa baru bersalin. sometimes bila rasa mcm bengkak susu, saya suruh je anak saya yg besar sikit tu isap. ah lega takyah pam2.

2y ago

Anak saya 1 tahun 6bulan da

xde mslh pon menyusu.tp klo still nk try fm,baby full bf xkn nk susu color putih.mgkin bole cuba coklat punya.tp ank sy ari tu ssah jgk nk tukar bg fm.susu coklat xnk,then sy bg susu dugro putih,tmbh milo sikit.bdk full bf xkn nk susu yg rase susu selain susu ibu sbb dia dh biase dgn susu ibu.

kne try n error botol n susu sis, xblh cuba skli je kne cuba brkli² jgak.. ank sy mcm ank sis jgak mula² tp slow² ajar dye guna btol straw yg duckbill pnye ngn susu similac intelli pro lme² dye ok.. shri try buat skit² nty ble dye dh rse hri² ok la tu, in shaa allah blh tu try slow²

Keep DF sis…nnt ank akn bhenti sdri.ank no2 sy gitu lah,cuma dia sy biasa kn susu botol juga msa bby.dua2 dia ok hehehe cuma sy kerap bg susu badan sbb nk dia sihat kan..

2y ago

Mmng gitu klu full susu bdan sis,,btw ank umur brp,

dia boleh minum dalam cup tak? ce try.