Buku pink boleh buat berapa weeks pregnancy?

Hai semua, hopefully semua mommy dalam ni boleh share. Saya sekarang pregnant anak first baru 8 minggu 6 hari. Bila kah waktu yang tepat untuk membuat buku pink di klinik kesihatan? Ada yang sharing dengan saya cakap 8 week, ada yang cakap 10 week. Saya confuse 😅 #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

10 Balas

nk cantik 10w. sy baru bukak smlm. harini dh masuk 11w. Dr kata ngam cantik dtg bkk buku 10w. scan baby pon dh aktif gerak2. geram kita. tpi sy dh call kk minggu lepas, and ada la few soalan dia tanya kan mcm tarikh first day last period apa semua tu. so kk set date siap2, cuma pihak kk minta pegi comfirm pregnancy (scan atau test upt) di swasta dulu. n bwk result masa bkk buku nnti. cuma sebenarnya, xpi comfirm di swasta pon takpe, sbb kk blh je buat utk comfirm tu. depends pada kk tempat masing2 la kot yg tu.

kalau kat tmpt sy (trg), pergi kk dulu utk dptkn appt utk bt buku pink.. nurse akan mtk 1stday utk last period.. nurse kn bg date utk kita dtg awal pg utk buka buku pink.. nurse bgtau, better bt buku pink jgn lebih 10w.. nk bt buku pink perlu bw kad cucuk vaksin covid, sijil nikah original & buku pink lama bg y dh pernah pregnt..

Awk dh boleh kol kk yg berdekatan atau terus walk in je..nanti tny nurse bila bole bukak buku pink..nurse akan bg tarikh appointment utk buat buku..dan nurse akan pesan suruh bawa apa masa appoitment tu nanti..jgn lambat2..buat buku pink selewatnya 12w ke bawah..

Sy plk dh check n scan kt swasta on 7w2d.dh ada heart beat n alhamdulillah doc ckp ikut perkembangan yg normal. My 1st pregnancy at 44yrs. Tp pg kk nurse suruh buka buku pink lepas 4mgu..so dlm mgu ke 12 jg cmtu la..moga semua sihat sempurna.. Aamiin

Doc sy kata 9 week dah bole bukak buku pink. So sblm tu call KKIA dah boleh book date utk buku pink. Klinik swasta dah boleh bukak buku pink masa 7 weeks, sama jgk kena book slot utk bukak buku pink.

sebelum 12w. tapi seeloknya awk scan di klinik swasta dan dptkn gmbr scan yg clear dgn fetal pole baby sblm dtg utk buka buku pink .

Saya buka masa 8W. Walaupun masa tu tak dapat detect jantung baby lagi, still boleh je buka. Cuma kene repeat scan lagi 2 weeks.

Doktor saya cakap, “Nampak je heartbeat janin masa scan, dah boleh terus buka buku pink.”

dalam sekitar 9-12 minggu

Saya buka masa 8 weeks.