Positif Kah ?

Hai semua.. First time guna opk.. Adakah ni positif?

Positif Kah ?
7 Balas

Dr pengalaman sy, sy pernah ttc utk anak kedua.. bila merancang, xpernah ngandung.. masa bulan 4 5 mcm tu, dah fedup utk ttc.. redha ja dgn rezeki Allah.. tiba2 bulan 5, saya lewat period.. Kt rumah masa tu ada opk ja, upt xdk.. Dr Raihana pernah kata dlm live atau video dia di tiktok, jika lewat period, test opk terang, kemungkinan uri sedang terbentuk, makna kata mungkin mengandung.. mcm yg puan bgtau dlm salah satu komen, yg esok kemungkinan puan period, opk puan yg line kurang terang tu xkn mcm tu.. dia akan sgt pudar atau x nmpk langsung.. msa sy lewat period, sy sj try opk utk test dan result opk mcm gmbar puan sertakan ni.. bila tringat kata2 Dr Raihana tu, sy beli upt clearblue, alhamdulillah naik 3+.. alhamdulillah hari ni dh 13 minggu 2 hari.. pernah jgk thn lepas, opk positif jgk lewat sehari period, tp masa tu chemical pregnancy.. bln 2 thn ni, opk positif mcm gmbar ni jgk bila lewat period.. tp sy gugur msa 6 minggu 6 hari.. sy xpasti bila puan post gambar ni, tp jika puan belum period, lps seminggu try test guna upt.. andai puan dh period, puan boleh cuba guna opk 2 3 hri lepas hbis period.. puan akan nmpk perbezaan nnti mcm mna kegunaan opk dlm cycle period..

1mo ago

Sy up gmbr ni minggu lepas..Sampi hari ni belum period lagi .Sy sebenarnya tak pernah guna opk ni .Tp FHM sikit2 cara guna dan fungsi dia..Kalau puan bgtau gambar Line kedua tu ,KLU nk period sgt lagi kabur atau x nmpk lgsg, alhamdulillah..Ada chance nk mengandung lagi ni..Tp skg sy tak cek upt lagi,sbb ada rasa MCM nk period..tp tak period pun lagi .Delay baru 3 hari .T.kasih info puan..skg sy dah fhm

negative, Kalau subur line kena sama2 pekat. Boleh check hari2 lepas period tampal kt buku untuk bandingkan line. Saya buat macam tu. Berjaya prgnt.

1mo ago

ok..Faham sis..

-ve awak, +ve bila dua line sama2 terang atau test line tu lebih terang..jgn lupa puasa air sekurang2nya 2jam sblm test opk ya

1mo ago

ok baik sis..saje nk try ni..

puasa air 2 jam.. esok try lagi sis, tengok line semakin terang atau sama jee..

1mo ago

ok. baik.tq info sis

Boleh guna app premom untuk check OPK negative atau positive. Lagi senang

1mo ago

First timer dgr..ok sis .boleh cuba..tq info ya sis👍

-ve. OPK +ve bila line bawah sama atau lebih terang dari line atas.

1mo ago

ok2 Faham..tq info sis

Negative