Mengandung dan sembelit

Hai. Saya tengah mengandung 15 minggu sekarang ni dan dah nak masuk 4 hari tak buang air besar. Dah jumpa doktor dan dapat ubat enema serta ubat makan sembelit tapi masih tak dapat membuang. Rasa nak membuang tapi bila pergi toilet tak ada apa. Ada yg tau nak buat mcm mana lagi ye? Risau kalau beri kesan dkt baby.

2 Balas

Pastikan dalam sehari awak minum air putih / air suam sekurang2nya (2>3 Liters) ye ☺️ Ini paling penting sebab bila bdan awak kurang air & dehydrated, mmg boleh jadi salah 1 sebab najis keras & senang sembelit. Selain tu cuba kenapasti reaksi tubuh-badan awak. Maksudnya makanan apa yg bila awak makan, awak senang & lawas membuang. Pengalaman saya sendiri. Bila sembelit paling byk dengar org cadangkan makan buah betik @ buah naga. Saya cuba jgk, TAPI takda reaksi positif utk badan saya 😅 Apa yg saya perasan, saya senang membuang & lawas kalau saya makan jagung 😬

sama..Saya pun dah consume Lactual ubat untuk lembutkan najis dengan ubat roket tuu tapi tetap xmembuang jugaa..