Kesan sampingan Scan

Hai.. Saya selalu checkup pregnancy kat klinik swasta. Setiap kali checkup setiap bulan doktor akan scan.. Kalau kerap sangat scan bahaya untuk baby x? Sbb ada yang kata tak bagus.. #ingintahu

6 Balas

Tak bahaya pun. Sy pun ajukan soalan yg sama kt doktor sbb mak dan makcik2 selalu ckp tk elok nnt baby cacat apa semua, tp sebulan sekali tu tk kerap pun. Dan radiasi ultrasound ni tk membahayakan baby. Sy pun check up kt klinik swasta, tiap bulan ada scan. Selalunya sy yg request sbb first pregnancy dan sy teruja nk tgk baby. Doktor pun tk pernah halang, tp bgtau mmg tk ada masalah pun.

3y ago

Itu la.. Sbb makcik2 nenek2 kata tak elok.. Nanti anak boleh cacat/autism.. Pastu siap ckp sbb tu kalau checkup kerajaan x selalu scan.. Katanya swasta sllu scan sbb nak duit walaupun tak elok katanya 🤣

Alhamdulillah baby saya sihat je😊 lepas kandungan 6 bulan kami duk scan je nk tgok jantina.. baby tunjuk lmbt.. then nk buat 4d sbb nk tgok rupa dia pon dia sorok awal2.. 2 kali seminggu duk scan😅 smpai la kandungan nk masuk 33 minggu baru dia tunjuk🤣🤣🤣

3y ago

semoga urusan bersalin kita juga berjalan dgn lancar. #firstbaby😘

tak tahu lg bahaya ke tak.tp takde la pulak sesapa cakap dkt sy mcm tu.sy scan je tiap bln.nak tgk progress baby kan..kalau check up kat kk tak scan tiap bln.so bln yg doc kat kk tak scan.sy scan kat swasta la..so tiap bln blh tgk baby n kesihatan ibu

tak bahaya pun 😊 saya bersalin nanti insyaAllah kat hospital swasta. now dah nak dekat due date, makin kerap appointment. setiap kali appointment tu lah doc buat scan kat baby. alhamdulillah so far baby okay je 😁👍🏻

3y ago

ouhhh .. sebab saya baru firstime mengandung , kandungan baru nak masuk 16minggu .. lambat lagi nak bersalin .. cuma tulah semua urus sndiri sebab jauh dengan kluarga .. cara berpantang apa yg perlu bawak masa bersalin nanty . macam mana nak servey hospital untuk bersalin . semua tgk kat google ... tapi tulah google smua tak berapa lengkap info nye ... nak tanya kawan semua baru kawin belum yg ada pengalaman mengandung lagi .. haih nasib lah jauh dengan family ...

Takde masalah lah.. klu review kat swasta tiap bulan doc akan pantau dengan cara scan baby/bukan shj baby, pantai air ketuban sekali.. dan placenta. Its safe.

Tiada kesan sampingan.