Pregnant after 8 months C-section !

Hai, Saya pregnant sebulan lebih after 8 bulan czer, tak tahu nk rasa macam mana..sebab perasaan tu bercampur baur..mmg happy tapi saya risau..sbb saya sblum ni pernah 3 kali miscarriage, dan keadaan sekarang buat saya lebih risau.. Apa yg org fikir if dorg tahu yg saya pregnant lagi, saya risau dngn mulut2 yg suka takutkan itu ini, kutuk lah, saya tahu kita tak perlu pun nk kisahkan org, tapi untuk org yg ada anxiety mcm saya, benda tu agak tak menyenangkan.. Lagi pula saya duduk rumah mertua dngn 2 org adik lelaki husband..dngn bilik yg kecil, ngam2 ruang untuk buka pintu je, walaupun mertua jarang balik sini saya tetap tak selesa sbb tak ada ruang untuk anak main..dari anak umur 2 minggu kat sini smpai skrg kami spend time banyak kat bilik je..kadang2 je saya bawa anak main kat ruang tamu kalau org tak ada, harap2 dapat keluar dari sini sblum bersalin... Minta kata2 semangat guys...ikutkan agak berisiko untuk pregnant jarak dekat macam ni kan...ada sapa2 ada pengalaman yang sama? macam mana korang hadap benda tu? #pregnant #Csection #pleasehelp

1 Balas

sya x pndai nk brkta kta. sis mngndung balik slpas 8 bulan mlhirkan itu stu pilihan yg sis dn suami telah buat. jdi untuk mmudah kan urusan sis, sis boleh try follow suggestions saya: 1. ajak suami sis untuk duduk asing dri kluarga. wlaupun sewa dlm stu tmn tu juga pon xpe. sbb ank mkin bsar, jdi dia akn explore lbih dri dlm blik shja. msti sis akan ajar anak anak sis ikut corak sis. tmbahan sis skrg mngndung pulak, nnti sis nak brpantang, sgt sgt terhad. jdi ada baiknya usaha untuk kita sewa luar. anak anak prlukan privacy kita sbgai isteri pon prlukan privacy,kita ada hak untuk mnx suami crikan rumah sewa untuk keselesaan kita. rumah biasa pon xpe sis sbb nnti kita yg akan corakkan khdupan dn suasana dlam rumah tu. 2. elakkan dri memikir bnda yg xda.. contohnya sis tkut org ckp sis ngndung lagi dn sbgainya. kalau sis asyik fkir ja bnda tu, nnti sis yg stress lps tu sis mula akan emosi dn marah marah.. sis dh la nak kena jaga anak kcik lagi, pregnant pulak . ada baiknya sis stop pikir bnda bnda mcm tu dn pikir Cara untuk sewa luar. 3. elakkan post or bermain sosial media . sis xprlu heboh hebohkan sis mgndung lagi. xperlu tgkp gmbr up status dkt kk check-up pulak..itu umpama sis mengundang org org untuk brkta tntang sis dn anak anak sis. nnti sapa yg stress pikir.. sis juga skit hati. so tahan diri untuk poskan pasal anak anak sis di mana mana platform sosial media.. percayalah sis akan brsa tenang dn sis akan mula fikir ikut la org luar nak kata apa, yg pnting aku suami dn anak anak hdup selsa aman damai. lgi pon bgus sbnrnya x up psal anak anak ni, untk mengelak dri pnykit ain dan hasad dengki org lain. mmg brisiko sbb pregnant jrak yg dekat. tp itu pilihan sis dn suami. in shaa allah kalau sis ikut nasihat sya, pasti sis akan tenang sbb sis mula fokus untuk dri sis dan anak anak. mulut org xboleh tutup, jdi kita ni sbgai ibu biarkan sja apa org nak kata, buat tuli dn pekakkan telinga. sya doakan sis spaya smua urusan dprmudahkan dan slmaat bersalin untuk baby ke dua.. aminnn