Minggu berapa boleh scan baby

Hai. Saya nak tanya. Saya baru 6minggu. Tak pernah pergi scan sbb majoriti kata kalau scan awal tk nampak apa lg. So better pergi masa 7minggu atau 8minggu? Thanks #ingintahu #firstbaby

14 Balas

Depends dekat mommy tu, Kalau rajin nak ulang alik klinik, okay je nak pegi scan week 6. Sbb most dekat app ni cakap awal sgt xnmpak, nnti kena repeat after 2week. Sy week6 gi scan dh nmpak kantung dgn janin. Kalau ada masalah risiko bleeding ke, pernah dpt advice drp doktor utk cepat2 ke klinik kalau tahu pregnant, better follow doc tu. Nampak xnampak bg Sy lain cerita.

Better 8w ke atas sis.. Masa sy scan 6w just kantung kosong. KK tgok scan kosong ni dia x nk buka buku dulu, nnt dia bg tarikh lain sbb nak ada heartbeat baru dia bukakan buku. Mcm sy, next scan masa 10w ngam2 nk dekat tarikh appointment KK, terus dpt buka buku. Harap urusan sis dipermudahkan..

Saya pun masa nak buat buku pink scan 6week tk nampak lagi ... so kali kedua scan 9week bru nampak kantung n janin comel 🙈🙈 alhamdulillah skrg dh masuk 34week dh 🥰 tinggal tunggu hari nak keluar je 🤭🤭

2y ago

alhamdulillah. semoga dipermudahkan urusan nya 🤗

Samalah saya pun baru 6 minggu 1 hari. Haritu p klinik dr sahkan 4 minggu. Then tak scan lagi awal2 sebab tak nampak lagi sebab baru lagi dr cakap bulan 2 ni dtg utk scan. Kira 8 minggu ke atas baru nak scan lah.

2y ago

Sy g scan masa masuk 8 minggu 4 hari alhamdulillah dah nampak & dgr heartbeat dia dgn jelas 🤲🏻☺️ Buku pink pun dah buka

Tergantung sis nak scan utk apa 😊 kalau sis ragu2 just nak make sure baby melekat dalam rahim, 5 week bole scan tapi just nampak gestational sac sahaja. Dan kena spent duit dlm rm50 utk scan ya

2y ago

Most welcomeee congrats btw😊

Ikut pada diri masing² awak. Sy 6 minggu dah nampak janin n heartbeat. Klu nk lagi jelas, boleh pegi scan bila dah 8 minggu nanti. Semoga Allah permudahkan urusan awak. 🥰

2y ago

bestnya da boleh nampak awal. ikut org juga kan. tq. semoga semuanya baik2 buat awak juga

Kalau sis takde masalah ap2 cntoh bleeding ke spotting ke, then buat sekali harung saja.. scan 8weeks, time tu insyaa Allah ad dah fetal heart, so bole terus buka buku pink

2y ago

stakat ni alhamdulillah tak ada apa. tq ya. hehe

ikut tuan badan. saya pun scan kosong lagi. saya tunggu 2 minggu lagi. 8 minggu baru saya pergi. ikut jer nasihat moms dalam ni 😂. jangan skip folic acid....

2y ago

oh yeke. hehe ok. terima kasih. semoga semuanya baik2 je 😁

sy masa mula2 dpt tahu naik 2 line p klinik swasta doc scan bawah....masa tu dah nampak n baby bru 6w1d heart beat buat dah ada. Alhamdulillah...

Better 8w ke atas. Sebab masa sy scan 8w dah nampak baby. Kalau scan masa 6w maybe nampak kantung je lg. Semoga dipermudahkan ☺️