Urut badan selepas bersalin

Hai saya nak tanya, mengurut selepas bersalin penting sgt tak.. Ada tak yang ada pengalaman tidak mengurut selepas bersalin. Ada sakit2 badan tak. Sbb selalu fikir barang keperluan baby lagi penting dari diri sendiri. #firstmom #ingintahu

18 Balas

Pd sy msti urut... Lmbt skit pn xpe urut tu, tp kna urut la, klau x bdn mcm lemah je, sakit sana sini... Pasal kita dh guna hbis tenaga dh masa push baby...cari bidan kampung y murah2 pn xpe,jnji urut skit bdn tu, bru bdn jd kuat skit, bru smgat nk jga baby... Sy mula2 pk cm awk la, x urut pn maybe xpe... Tp bila dh kuar baby, bru tau nape org tua2 kalut sangt cari tukang urut lpas bersalin... Insyaa Allah ada lg tukang urut y bgus d kpg 2 dn murah ni, yg pk nk tolong org... Skrg pn sy rindu nk urut lg, sbb jga 4 superhero lasak y rapat jrknya, hahaha bnyk jgk pkai tenaga hari2

Boleh amik untuk berurut saja tanpa pakej . Bertungku awak boleh buat sendiri dirumah . Mcm saya seminggu lepas bersalin berurut yela lepas settle kuning anak di klinik baru ada masa untuk diri sendiri . Saya amik 3 hari jaa urut . Kemudian cukup 2 bulan baby saya amik urut lepas pantang . Jadila buat hilang terasa sengal2 badan , tegang urat ka apa . Badan kita pun kena bagi fresh untuk jaga anak . Ada lebih , awak simpan , rasa badan tak fresh baru awak buat .

Terlalu penting. Bahkan lepas kita bersalin, badan kita tak sama seperti belum mengandung/melahirkan anak. Especially untuk naikkan kembali rahim/ peranakan kita. Rahim sakit, seluruh tubuh kita akan sakit. Menjadi rutin saya, jika bukan kerana bersalin sekalipun, sebulan sekali akan pergi berurut dengan bidan saya. Untuk urutan ketika berpantang, cukup 3 hari sahaja dah memadai. Yg penutup pantang kadang ada org nak berurut juga tapi bg saya tu x penting.

Ada. Ok je. Tak sakit sangat pun cuma letih. Tapi kena mandi air suam kalau mandi air sejuk agak terasa. Makan & minum pun tak boleh yg sejuk nnt perut terkejut tak selesa. Mungkin sbb badan masih trauma jd tak boleh benda sejuk. Cuma sakit sbb luka gunting, jahitan & rahim yg belum kuat terasa mahu keluar wlupn berdiri je tak buat apa jd better baring & jln sekali sekala supaya darah nifas senang keluar. Baby newborn tido, ibu pun kena tido.

Sebenarnya Depends kat badan awak. Kalau awak rasa sakit sengal2, nak relax. Awak keep l duit sikit ambik urut sehari. Saya dulu bersalin time pkp. Mmg pantang sendiri semua sendiri. Mak bidan tukang urut smua takut covid. Tapi lepas habis pantang, baru saya urut. Stakat nak relax kan badan. Nak kta untuk sengkak rahim, peranakan ke ap, xda pun saya buat, nurse/doc Sndri ckp xyh urut2, semua tu akan naik sndri.

Hai. Bagi saya sangat penting. Selagi tak urut dan bertungku badan rasa tak lega. Saya lambat berurut sebab anak masuk wad 1 malam lepas tu dok ulang alik jaundice pun masyaAllah menggeleser tak larat. Tungku boleh bantu mengecutkan rahim dll. Ambil 3 hari je mommy pun okay. Barang anak tu beli basic je. Kalau saya barang baby start beli sikit² suami pun tak boleh nak beli sekaligus

First pregnancy sye tak tau lagi psl urut, tunku, tangas semua tu.. Boleh saja sya hidup tanpa tu semua lepas bersalin. Jaga makan dan mandi herba dah ok.. Lepas 6 bulan baru pergi massage badan saja2 je. Sekarang 2nd pregnancy nak cuba juga berurut lepas bersalin ni, mungkin lepas 2 minggu mcm tu. Kalau rasa2 tak sedap badan dan stress lepas bersalin baik panggil org dtg urut.

bila dh bersalin mmang misi sendiri suruh urut.. nt awak bersalin nt awak rasalah betapa sakitnya badan slpas bersalin dgn lemahnya badan ni.. sbb tu kena mengurut.. x kira czer atau normal mmang kena mengurut.. 9 bulan 10 hari kita kandung manusia & lahirkn dia pulak.. mau x sakit habis satu badan.. nt blh cari mana² bidan atau cl di area awak..

Saya x berurut lps bersalin czer.. lagi2 ada komplikasi czer.. sbb mak pun kata masa dia lps bersalin pun x penah urut lps bersalin masa zaman dia, so saya pun x ikut.. just jaga permakanan.. pengalaman saya bdn ada lah kdg2 juga rasa x segar (x tahu sama ada mmg sbb mmg x berurut atau bdn letih jaga baby)..

kalau ikut pakej pantang mmg mcm2 diorang buat. tapi bagi saya, urut tu dah memadai. lepas bersalin badan mmg rasa lemah sangat, segala urat otot semua sakit. dapat 2-3 kali urut pun dah ok sis. janji dapat kurangkan tegang tu nanti. kalau tak, takut penat and rasa down nk jaga anak badan tak larat dan lemah