Susu tak keluar

Hai, saya dah 3 hari bersalin czer. Tp susu masih xda. Boleh pam terus ke. Saya dah urut pon masih sama.

7 Balas

Awal2 mmg mcm tu sis. Awk rasa mcm tak ada, tapi dia ada je. Teruskan stimulate sis dgn baby. Bagi je dia hisap. Masa anak sulung, sy tak pandai sgt. 4 hari baru ada susu. Picit takde sy mcm give up dgn baby kuning nya. Yg no dua ni sy bagi je lama2 dia keluar. Ada ibu lambat sis, tapi takpe, susu awk akan ada inshaAllah. Teruskan duduk dgn baby, skin to skin. Jgn stress jaga kesihatan, awk czer, lagi perlu jaga lebih. Rehat cukup, makan kena cukup. Minum air lebih ya. Minum susu untuk tambah tenaga juga

awal2 memang tak berapa ada lagi. lagi2 sis csec, memang susu akan lambat sikit keluar. banyakkan skin to skin dengan baby, bau baby selalu, bagi baby latch selalu, kurangkan screen time. inshaAllah nanti hormon melatonin & oksitosin banyak, keluar tu susunya. jangan stress momy, minum air banyak ya. moga baby murah rezeki dapat susu ibu 💐

biasa la tu. sy 2x bsalin. 2x smgu jgk br dia keluar. mula2 stress kali kedua biasa dh. bg je susu formula. sy kt nursery hospital pn dia bg susu formula je. dn yg penting jgn bg nurse picit. bg tkg urut yg urut. kalau picit sakit oiiii. dia picit kt puting tu bkali kali. sbb hospital kerajaan mmg fully breastfeed. cilanat btl.

Normal susu tak keluar.. Ada yg lewat keluar seminggu gitu. Teruskan kerap skin to skin bonding dgn anak. Elakkan stress. Makan cukup nutrien, minum air kosong secukupnya. Be a happy mom. Nak elakkan nipple confuse, bg je susu formula guna sudu/ syringe / cup. Bagi je anak usap2 jilat2 aerola tu utk pengeluaran susu.

one of the tips saya dapat kan, sambil pam tu digalakkan tengok muka anak (kalau ada) and niat pam tu untuk anak. inshaa Allah, ada rezeki susu untuk anak bila dia perlukan tu. semoga dipermudah ya :)

Teruskn bagi direct breastfeed utk stimulate pengeluaran susu, bagi sy pump x membantu mna. & mindset jgn stress, klu stress effect pengeluaran susu juga