Berkongsi kegembiraan

Hai, saya cuma nak kongsi cerita. Alhamdulillah saya sudah hamil 4 bulan anak pertama. Saya anak bongsu dlm keluarga. Mungkin sebab mak saya pon dah banyak cucu, tapi saya rasa seperti mak tidak se-excited macam waktu kakak2 saya mengandung. mungkin masih diawal kehamilan, tapi to be honest sedikit kecewa dengan reaction family saya. Alhamdulillah family mertua okay shj, tu je nak kongsi, harap mommies boleh share good advice and nice words thank you #firstbaby

6 Balas

Saya pun anak bongsu, mak dah meninggal so saya cuma ada kakak sorang saja lain semua abang dan ayah masih ada. Kalau ikutkan saya first pregnant dalam family, kakak tak pregnant lagi tapi dia kahwin dari 2019 saya kahwin 2022. Reaction kakak sangat menyedihkan saya sebab yelah saya takda mak jadi mengharapkan dia lah sebagai kakak kan tapi menghampakan, yang lelaki takpelah saya faham mmg jenis takda perasaan sikit 🤣 tapi takpelah yang penting belah suami semua excited walaupun dah ada 2 cucu 🥰 mulanya saya duduk dengan ayah saya tapi lepas kakak saya berhenti kerja dia duduk rumah ayah saya juga, rumah takdalah besar mana hanya ada 3 bilik dan buat suami tak selesa. Jadi saya cakap takpelah jom menyewa luar terpaksa la mengalah then dapat rumah tingkat 3 takda lift, jadi 2023 ni saya rezeki pregnant pulak ingat nak duduk rumah ayah saya balik (sebab ada lift) dan tak larat saya naik tangga. Tapi bilik yang ketiga tu dia dah jadikan bilik kucing pulak 🥺… sedangkan dia dah beli rumah plan nak duduk rumah baru tetiba saya dapat tahu dia sewakan rumah dia… dan tiap kali saya buka topik pasal baby saya dia tak reply pun dan tukar topik lain ☹️ takpelah hanya mampu bersabar jelah ♥️ kita strong mommies! 💪🏻

itsokay jgn amik hati. asalkan diorang tk sakitkan hati awak dh ok. kite kongsi kegembiraan dgn suami dh cukup. orang tua tua ni makin lama makin lain perangainya. mcm kita lah orang perempuan susah nk baca 😂 maybe masih awal lagi. nnti bila perut awak dh besar ataupun lepas baby keluar mesti dorang excited juga. kita pregnant emosi mudah terganggu, tapi sebenarnye tkde ape ape pun. awak positive je. belah husband saya pun sama. anak saya cucu yg ke berapa belas entah. bila saya pregnant tkde pun yg excited. tanya ape ape pun takda 😆 saya sakit mabuk teruk tk dpt balik kampung masa awal pregnancy pun dorang tk heran. lagi perli2 kita sbb tk balik kampung. hm kalau family sendiri perli2 tkpe. ni family mertua pulakkk. kita terasa menangis juga tp sabar jela. family sendiri pulak, cucu kedua saya bgtau pregnant pun tkde yg excited td bila lama lama sebenanye nampak dorang punya effort walaupun cuma tanya sikit2. tu pun dh cukup buat kita happy. lain orang lain cara tunjuk dia punya excited. kalau nk tenang, kita cuma kena cuba tk bandingkan masa diorang dulu dgn sekarang.. tk apa yg penting kita & anak kita sihat. husband kita pula membantu. bersyukur saje kt situ 😁 semoga dipermudahkan urusan kita semua

Saya pun hamil anak pertama and berada di situasi sis juga. Dulu masa nk dapat anak buah yg first, mak, saya and kak ipar excited ramai2 pegi baby fair. Mak and saya mmg kerap belikan barang2 baby untuk anak buah tu. Skarang saya pregnant nampak mak rilek je x se excited dulu. Mungkin sbb dah ada 3 cucu now. Kadang2 terasa juga, lebih2 kita pregnant ni mmg emosi lebih. Takpe sis, sedapkan hati je, kita kongsi kegembiraan ni dgn husband kita. Jgn fikirkan sngt pasal family. Kena terima hakikat yg benda ni normal. And bila kita dah ada anak lagi nanti, normally kita pun akan kurang excited berbanding anak pertama yg skrg. Be strong ya, you are not alone 💪🏼

11mo ago

biase lah tu sis..sis sme ng sy...dlu ms dpt anak buah baru excited pwgi blikn baju tuk ank2 diorg...time ank kite..mmm xde pun..haha..tp xpela ..

Saya pula terbalik.. kat family saya anak sulung so mak pak excited smpai dah readykan bilik untuk saya balik pantang nnt sbab cucu first kan. Suami pula anak bongsu dah ramai sngat anak buah dah smua besar2 dah anak buah. So in law mcm takde excited sngat tp tetap care juga la.. mcm tanya dah brpa bulan, masi ade alahan ke ..

maybe sbb dlm perut lagi kot. nanti da keluar confirm diorg akan excited. sbb fil pun byk cucu juga , tapi bila da keluar, nampak okay. so ignore je okay, fikir positif.

normal tu sis..