Rasa sedih + risau

Hai... Sapa ada pngalaman mcm saya.. Hr ni baru dh buka buku pink.. Doktor tnya bila last period.. Jd saya jwb, 30/8..jadi spttnya kandungan dh msuk 16mggu tp doktor mcm xnmpak apa2 msa scan.. Tapi setahu saya, kndungan saya msh baru sbb walaupun saya xperiod slama 3bulan tu, upt msh negatif. Lps tu, saya pg klinik pun. Mmg belum pregnant.. Nth knp, 13/12 hrtu saya cek upt.. Tb2 positif.terus saya pg klinik 16/12 Time tu bru doktor kt klinik sahkan kata positif pregnant.. Tp kndungan xsama kiraan dgn last priod tu. .. Yang saya risau, td scan.. Doktor msh xjmpa apa2.. Mgkn msh baru ataupun berada di tmpt yg xspttnya😭... Pkul 2ptg ni, dia suruh pg hospital besar.. Scan baby dr bawah/vagina..sbb nk tahu baby brp mggu dh. Saya hrp semua dlm keadaan baik.. 🙏🙏 Saya kerap skit perut mccuk2, & sengugut tp doktor kata tu normal.. #firstbaby

1 Balas

Hai puan, buat masa ni fikir yg baik-baik ya. Ada juga kes mcm ni, lama tk dtg period dan upt negatif je. Tiba-tiba check eh positif, tp tk boleh ikut EDD dari tarikh period sbb dah masuk kategori period tk regular. So utk due date dan usia kandungan, kena tunggu size kandungan puan membesar dgn elok baru boleh tau. Kalau skrg pun masih tk nampak even dh scan melalui bawah, dan klu doktor suruh mkn ubat turun darah ke ckp missed miscarriage ke, puan lengahkan dulu. Sbb kandungan puan kira baru lg ni, upt pun positif masa 13/12 kan. Tunggu dlm sebulan utk repeat scan semula — selagi tk ada tanda keguguran mcm bleeding yg berterusan, sakit seakan senggugut tp sgt sgt sakit ke, dll. InsyaAllah kalau mmg rezeki, masa tu boleh nmpk dah kantung dan janin apa semua. Tk silap sy ada sorang mummy kat sini pun mcm puan juga. Berbulan tk dtg period, berbulan check upt negatif aje. Tetiba positif, tp tunggu dlm 3-4 minggu utk repeat scan baru nmpk ada kantung.

2y ago

Terima kasih sbb bg komen yg bguna utk saya di msa akn dtg... 😇 Terima kasih atas kata2 yg positif... Semoga dprmudahkan.. 🙏 Terima kasih ya sis..