Scan pregnancy

Hai nak tanya tentang pregnancy scan. Saya baru 9 weeks, nanti nak pergi buka buku pink di KK. Sepanjang checkup di KK dari awal sampai due date nanti, Dr KK akan buat scan pregnancy apa apa tak? Contoh macam anatomy scan week20 tu, nt scan. Atau scan scan semua kena buat sendiri di klinik swasta ya? Ada yang berpengalaman boleh share? Terima kasihhh

2 Balas

Kk dia akan scan tumbesaran and placenta je. Nt scan ke detail scan ke takde. Smua tu kena buat kat swasta. Kk ni dia akan scan brapa kali je dlam 9 bulan tu. masa buka buku scan skali. Nnt masa 20w scan skali and masa 34w above scan skali. Dia x buat scan bnyak. Nak buat scan lain2 smua kena pg swasta.

Klu ikut KK dorg ade weeks tertentu utk scan.. Dorg scan pun 1st utk confirm EDD, pastu scan utk cek growth baby, then baru dia akn detail scan utk cek air ketuban, cek kedudukan baby semua.. Klu nak buat lebih detail n puas hati mmang kena ke swasta.. Sbb kat KK dorg kena cpt2.. Rmi menunggu kan..