Hb low angkara thalasmia hbE trait

Hai nak tanya, saya thalasmia hbE trait. Hb memang low. Masa anak sulong hb low jugak tak pernah 10 ke atas. Kalini ngandung banyak rasa lain macam dengan hb low, kerap penat, varicos dah naik sampai kelengkang peha sampai ada masa urat bengkak jadi sakit bila diri. Stress yakmatt. Masa awal takleh telan asid folic yang seketui ketui tu, saya mintak 4sengkawan tu je. Tapi hb maintain sampai doc paksa iberet, naik la dari 9.5 ke 9.9. Kalau dulu amalkan buah oren, buah jambu batu dan air sunquick. Cuma nak tanya ada tak yang sama macam saya tapi berjaya naikkan hb? apa petua yang membantu? tenkiu mommyyyy. 🥺 #pleasehelp #seriusnanya #thalasmiahbEtrait #anemia #bantusharing #secbaby #hbLow #varicoseveins #stress #buntukanjawapan #BFbaby

1 Balas

Sy bantu sharekan cara naikkan HB ya. Elakkan minum atau makan makanan yg ada sumber kafein(teh,kopi,coklat), banyakkan makan daging², kerang, ikan bilis, jambu batu, pati delima atau buah delima. Vitamin C KK bagi jangan skip. Waktu makan ubat tambah darah, pastikan awal pagi lepas mandi tu terus makan ubat. Jika minum susu, jarakkan masa 2-4 jam. Susu menghalang penyerapan ubat secara maksimum. Selain tu, makan ubat dgn jus. Inshaallah, naik hb. Makan on time dan rehat secukupnya. Jangan stress. Sy waktu bukak buku 10.3 je HB. Skrg alhamdulillah, 12 keatas. kena jaga pemakanan tu je. Elakkan kafein. kafein penyebab HB drop teruk. Sy doakan sis kuat dan anak sis baik-baik saja. Aaminn..

2y ago

Inshaallah.. boleh. Sy doakan