Ubat tambah darah

Hai nak tanya. Saya selalu skip makan ubat yang nurse bagi tu. Tapi hb okey. Takpe kee ? Ke kena makan jugak ? Saya susah sikit la nak telan ubat2 ni hm#ingintahu

13 Balas

kene makan ubat kalau tak hb mmg drop . sy yg tak skip ubat pun hb tetap low . kwan sy hb okay 12 keatas bila skip skip ubat hb jd 8 9 tau . hb low bahaya utk kandungan dan ibu . nurse sllu ckp mkn ubat . jgn pernah skip sbb hb low . takut pramatang , bby mnggal dlm perut , boleh jd tumpah drh masa berslin nt . kalau awak jenis tleh telan pill besar besar bole ckp dgn nurse kat kk . kwan sy dpt pill yg kecik kecik je .

Sama saya pengalaman masa dapat zincofer, tak boleh telan, tapi masa tu hb 12.5, saya langsung x makan, ambik jus mamariam je. next check uppp terus drop jadi 11.1. Insaff terus. Tukar ke iberet alhamdulillah hb naik balik ke 12 ke atas. Cuba try error ubat yg awak okay. Plg2 maltofer sbb dia coklat kunyah kann. Tapi risau kalau hb drop tanpa pengetahuan kita bahaya utk ibu dan baby. Semoga dipermudahkan mummy! 💪🏼

makan je laa ubat nye tu, ingt unt kesihatan baby jugk ubat nye sebb ad asid folik bagai. jngn pentingkn diri sendri ingt jugk kt anak dlm perut tu. sy pn susah mkn ubat tp bila pikir unt kesihatn ank so telankn jugakk

awal2 hb okay tak menjamin the next months tu hb akan maintain. selalunya akan drop. just makan je . paksa diri. ingat anak sekali. amanah dari Allah. jgn pentingkan diri ikut mood nak makan ke taknak makan. :)

kalau ikutkan kena makan, tapi cuba tanya nurse sebab takut awak ada kurang bahagian lain. Bimbang kalau skip ada prob lain.. sebab ubat tu biasanya bukan ada iron je, ada juga asid folic dan sebagainya

sy jenis susah nak telan ubat mmg tak rety , dlu sy sllu mkn ubat dgn pisang , skrg ni sllu makan ubat sambil minum dgn air orange alhamdulillah bole telan sbb xrasa pahit , rasa air orange je.

Saya walaupun susah nak makan ubat tp kerna anak saya sanggup telan 2bijik sekali gus bukan siang 1 mlm 1 😊. Ubat ni bole bantu kita kalau pemakanan kita takda zat sis

Walaupun hb okay, hb kita boleh drop bila kandungan makin besar #tanyalahpadamisi #tanyapadaygpakar

makn je laa ubatnye . bukn unt diri kita je unt ank dalm perut jugk. kn jadi ape2 kt dia kesian je

kena makan sis. kawan sy pn jenis takleh telan ubat. riso tercekik. dia kunyah je. kerana syg.