Minum air gula

Hai nak tanya.. kalau lepas minum air gula boleh minum air kosong ke?? Kalau tak minum adakah berkemungkinan akan sangkut kencing manis??

3 Balas

Dr pengalaman sy, lepas minum air gula nk minum air kosong tk boleh juga. Sbb lepas 2 jam akan ada ambik darah semula kan. Jadi tips dia kena minum air kosong sebanyak yg boleh sehari sebelum kena minum air gula tu. Dlm seminggu tu kurangkan manis, kurangkan mkn nasi, lebihkan air kosong. Hari sebelum tu makan plg lmbt pukul 6pm lah utk selamat. Dan teruskan minum air kosong sampai sebelum tidur.

sya minum je air kosong sblum dgn selepas minum air gula.. xgnggu pon..hri tu sya ada tnya nurse utk minum air kosong lpas minum air gula tu.. sbb rasa mcm hypo sgt.. nurse bg je sya minum air kosong tapi dy xbg mkn la...nurse ckp.. minum pi la air kosong bnyak mana pon.. klu gula dah ada dlm darah..mmg akn ada gdm jugk..

masa puasa sebelum minum air gula boleh minum air kosong seperti biasa. lepas dah minum air gula, tak boleh makan & minum (air kosong pun tak boleh) untuk 2 jam.