GDM kali kedua?

Hai nak tanya ibu2 yang ada gdm masa hamil anak pertama...anak kedua pun akan ada gdm jgk ke.? Sebab haritu doc swasta tu cakap tak semestinya kandungan kedua ada GDM kalau bkn pesakit diabetes... Nak tanya pengalaman ibu ibu

1 Balas

sy kandungan ketiga sangkut gdm. mungkin dr sebab pemakanan,mungkin juga dr hormon kehamilan. doc bagitau tak semestinya bila ada gdm,kehamilan seterusnya ada gdm juga. bergantung kpd hormon dan pemakanan ibu itu sendiri. tp bila ada gdm sebelum ni memang akan ada kemungkinan gdm berulang. doc akan pantau dr masa ke semasa. kes sy ni memang sy agak dr pemakanan. sebab kehamilan sebelum² ni sy alahan teruk. kali ni pula alahan sy 2 minggu sja. lepas tu,sy makan banyak kali dlm sehari. dah tu,sekali makan tak cukup sepinggan. lapar je sy rasa.