Mata baby berair Dan bertahi

Hai, nak tanya. Baby saya umur 3 bulan, demam satu malam je tapi mata berair Dan bertahi dah masuk 3hari... Ada ubat mata yg boleh ambik ke utk baby? Ada sesiapa pernah alami x...? #SeriusTanya #bantujawab #ingintahu

3 Balas

Kalau mummy risau, pergi hospital and refer klinik mata under hospital. Anak saya masa lepas bersalin asyiklaaa bertaik mata. Saya keep on bersihkan. Tapi still berair mata (bertakung) and ada taik mata. Ada 1 hari, mata jadi bengkak merah. Terus g KK and KK refer terus ke Hosp (emergency). End up, kena warded sebab blocked tear/saluran air mata tersumbat. Ada memang kelahiran baby yg saluran air mata tak terjadi sepenuhnya. Tu sbb air mata bertakung n jd taik mata. Mummy try g hosp dulu ya. Takut jugak nak letak apa² ubat dekat mata baby kan.

1mo ago

If mata baby tak bertukar merah and keliling mata tak bengkak, tu ok je takde mslh.. g je hosp.. nnti dyorg bg ubat titis je sis..

Tengah menghadapi sekarang. Anak dah bawak pergi hospital. Dr dah check dan bagi ubat mata utk dia. Esok pergi pakar mata utk check lagi takut ada luka sebab tangan dia asyik mengaru. Masa pergi emergency dr paed dah tengok semua mmg dia conjunctivitis. Titis ubat Alhamdulillah makin kurang dah.

1mo ago

Samaa. Jangkit jugak sakit mata ni. Adehh musim la kot. Pkai spek hitam dlm rumah ni 😂😂😂

ubat mata utk baby tak pasti mmg ada ke tak, tapi dulu anak saya pernah demam n berair mata, bawa g klinik mmg tak dpt ubat utk mata, dr. just suruh kerap bersihkan air mata.