Period after stop depo

hai, nak tanya ada tak yg dkt sini pakai depo tpi dh stop? period mmg tk kluar ke or lambat sbb hormon? mcm saya last amik depo bulan 12 tahun lepas and supposedly bulan 3 tahun ni amik lagi tpi tk pergi pun. last period bulan 2 and darah tu kluar lama almost sebulan kluar. lps tu tkde dah smpai skrg.. tpi bersama dgn suami tak selalu pun. cuma bulan 5 haritu ada kluar darah tapi sehari je. and then bulan ni pun ada kluar sehari je. check upt hujung bulan 4 -ve. bulan 5 dan bulan ni tk check lagi upt sbb fikir hormon tapi risau juga tk period ni huhuhu. #firstmom #pleasehelp #ingintahu

1 Balas

bila dah stop depo/tak renew tiap 3 bulan tu mmg ada peluang tinggi nk pregnant lah walaupun tak selalu bersama. andai waktu bersama tu sperma + ovum sihat matang mmg akan jadi walaupun pancut luar. nanti delay period lg 1-2w cek lah. kalau positif, tahniah.

11mo ago

sbb tu kena merancang betul2. sbb nanti risiko tu pd kita juga kan. kalau taknak pakai perancang, boleh je rancang sendiri tp kena buat double triple protection. suami pakai kondom, bersama luar waktu subur & suami lepas habis pancut jgn buka kondom & masuk penis balik.