Menu 6 - 7 bulan

Hai, nak share menu anak saya start 6 bulan dah bagi makanan pelengkap, seperti yg nurse di KK sarankan ada karbo, protein dan serat. nak senang, saya masak apa yg saya makan, bezanya tiada garam , gula, msg. 1. bubur kosong @ nasi lembik 2. sup sayur ( tumis bwg putih bwg merah, masukkan air, homemade stok kaki ayam@chicken feet stock, serbuk bilis, brokoli dan potato ) 3. ikan tenggiri goreng dah siap masak semua , blend halus bg 6 months, anak saya dah 7 bulan sy blend kasar skit mcm tekstur pasir2 halus.. lepas blend boleh rasa sebati dan manis2 isi ikan tenggiri. sedap sgt. kesukaan anak saya ikan tenggiri nih. selamat mencuba :)

Menu 6 - 7 bulan
4 Balas

Buat stok kaki ayam tu buat macam sup ayam dulu ke atau rebus je kaki ayam tu and just mskkan bwg2 je ? Maaf bertanya cuba mencari resepi stok ayam yang mudah tapi tak jumpa 😅

4y ago

stok kaki ayam tu sy rebus kaki ayam bersama tumisan bawang putih dan merah, masukkan air, kaki ayam, celery, tomato, carrot, .. biar mereneh dlm 7 jam.. dah siap lecek2 sikit bahan tu, dan tapis. simpan dlm bekas kecil2 air tapisan. saya buat yg simple2 saja utk anak 6 bulan. lps ni 7 bulan upgrade skit masukkan rempah spt bunga lawang, kayu manis dan sup bunjut.