Cara kawal kencing manis

Hai mummy2 semua...saya nak tanya skit..wife saya skrng dah 5 bln..jika wife saya lekat kencing manis..ade x cara2 yg terbaik tuk kawal ia..selain mkn ubat yg disarankan oleh doktor? #firstbaby

18 Balas

amalkan makan suku suku separuh.nasi sesenduk rata,protein ikan /ayam rebus /bakar.sayur separuh pinggan.mnm air kosong bnyk.lps mkn mnm air lemon suam tanpa gula.hari bsp jgn ambk mknn manis langsung.sarapan pg segelas susu low fat h&l dgn roti /biskut wholemeal.makan buah epal hijau dan jambu batu sb xde gula.sy pon gdm diet control.alahamdulillah bacaan bsp sy setakat 37 weeks ni cantik

diet control.. kawal pemakanan manis.. kurgkn kandungan nasi.. org mngandung mmg lapa memanjang.. mkn sikit tp berulang x pe.. jgn mkn tros sekali bnyak.. kerap minum air kosong.. atau sye dlu x leh telan air kosong.. mnum air kelapa smggu dlm 3 kali.. tp tgk ketahanan wife takot baby x tahan air kelapa

Kurangkn makan dan minum benda manis. Selain gula dlm minuman, sos2, santan kotak, buah yg terlalu masak tu semua gula tinggi. Amalkn minum jus lemon pagi dan sebelum tidur. Boleh campur dgn epal hijau. Pengalaman sy sendiri. Alhamdulillah bkesan😊

4y ago

insyaAllah nnt akan cuba minum jus lemon tu..tq yea

makan masakan rebus, kukus, gril. kurangkan sugar intake, makanan ringan. tukar beras ke parboil. sebab nasi pun kandungan gula tinggi. makan portion yang betul. lebihkan air masak, sayuran dan buah pada kuantiti berpada

4y ago

owh...insyaAllah akan cuba nnt

Sy amalkan pemakanan seimbang. Nasi sekali makan sepinggan je. Pastikan ada sayur dan sumber protein. Air minum air masak. Kalau tak ada sayur, sy lebihkan protein. Alhamdulillah bacaan gula ok.

takda cara lain selain dari diet control. elakkan makan benda yg manis, tapi tips saya lepas minum/makan manis kena ganti dgn air putih banyak2

buah yg manis2 jgn makan terutama anggur.. kurangkan mnum air mnis bykkan air kosong,yg penting apa2 yg manis kna elakkan lah

Beli mesin test gula dari farmasi, boleh tau apa makanan yg tinggikan gula so boleh elakkan..boleh try mkn kacang2 bakar..

Da cuba minum air kelapa muda tanpa gula dan ais? Cuba dlm Seminggu.. saya berjaya .. mana Tahu sesuai dengan wife ...

4y ago

dah cuba...wife siap campur dengan jus limau nipis..insyaAllah akan cuba amalkan

Cuba tukar beras.. Jgn pakai beras biasa.. Pakai brown rice.. Sbb nasi biasa yg kita mkn tu tinggi gula..

4y ago

mungkin akan cuba kurngkn makan nasi je..n amalkn mkn sayur hijau je..wife xnk tukar beras..huhuhu