BABY 10 BULAN

Hai mummy2 semua.. nak tanya.. baby saya sejak bru nak tumbuh gigi nie dia tdow xlena terutamanya malam.. kepala dia jdi panas bahang sket.. badan ok jee xpanas.. dan dia jadi suka garu2 kepala dan telinga dia.. smpai calar balar dah kepala dia walau da potong kuku😢😢😢 adakah ia normal?.. ade x mummy2 yang ade pengalaman cmni?

3 Balas

ye mommy.. anak saya masa 5bulan tumbuh gigi 4 batang serentak. demam seminggu.. 3 minggu lpas tu tumbuh lg 4 batang.. pun demam juga. masa tu mmg struggle malam tak tido sbb waktu malam suhu badan cecah 38.9. dgn kita2 rasa nk dmm. waktu pagi cuba bagi anak makan aiskrim.. tp buat sendiri ya. aiskrim buah2an.. bg lega gusi baby.. malam kalau rasa badan baby panas. jelum dgn air asam jawa insya Allah membantu. moga anaknya mmbesar dgn sihat dan kuat 😊

sy xde pglamn..tp sy rasa baby mmg tgh xselesa gigi nk tumbuh,sbb tu dia menggaru sampai calar balar..beli mainan teether yg bole dia gigit2..kalau rasa kpale pns,tuam je dia..cek suhu anak selalu dgn thermometer..kdg2 pns dlm..beli thermometer yg masuk ikot telinga tu ke dr cek ke dahi..mmg kebiasaan baby akan demam nk tumbuh gigi..

Kebiasaannya memang bayi akan nak demam bila nak tumbuh gigi. Boleh buah aiskrim baby untuk dia gigit time siang. Malam boleh guna teether yang dia suka.