Newborn carseat atau carrier?

Hai mummy's gorgeous. Nak tanya pandangan sikit. Masa 1st baby, sy beli carrier pakai sampai anak 8m tak muat dah pakai utk dalam kereta, then beli plak carseat utk sampai max umur 6 tahun tak silap. Persoalan sy, ada tak carseat yg sesuai dari infant/newborn sampai baby dah toddler? Bukan apa, nak elak pembaziran. Saya pun bukan la berkemampuan sgt,tapi safety anak tu penting jugak kn. Bantuan carseat masih ada ka tahun ni? Sy stay selangor Tq yg memjawab 😊 #ingintahu #seriusnanya

10 Balas

byk sis dri nb ke toddler punya carseat. beza dia dkt harga. kalau kita nak carseat yg sampai age 5 6 tahun hrga agak pricey sikit. kalau yg sampai age 1y 2y tu dlm range 199 dh boleh dpt. sye pernah tanya carseat until age 12, rm699 dkt manjaku 🤣 nak murah beli shopee je. bantuan carseat dh xde tahun ni x silap. atau sis boleh beli 2nd hand. xde mslh. ramai je yg nk jual 2nd condition elok like new. mcm sye pon ade nk jual carseat. cumanya saya x duduk selangor. mahal kalau nak post. x pernah guna langsung. sbb dh upgrade ke isofix.

1y ago

Kalau pasang car seat guna seat belt, tak akan dapat rotate langsung. Hanya satu position, front facing or back facing. 360 degree tu pun manual tekan butang utk rotate.

Carseat ni mcm baju sis, xde yg terus pakai smp umur sekian ..Baju kita beli ikut saiz dan umur dia, mcmtu la carseat kita beli ikut berat dan tinggi, tgk jugak jenis kereta kita pakai tu.. Beli ikut bajet sis, lg satu nk beli 2nd pun tgk juga, ada expired date ke tak, pernah excident ke? sy pakai joie tilt tu dr newborn smp berat baby 13kg,pastu upgrade.. menabung juga la..apa2 jenis carseat ada pro dan cons..

1y ago

Tula sis, nak beli jenama murah sgt pun risau tak cukup safety..maybe akan cuba cari yg 2nd kot yg masih dalam keadaan baik.

sy ari tu beli carseat isofix dr bby smpy bsar... rm500 dh tolak yg bntuan tu...mmg pilih yg mhal sbb abg dia dh prnh beli murah mmg dh tau beza mcmne..tp kbtln mse tu duit kwsp ad...kalu x...xmmpu jgk...mse tu bli kt kdai...try la cri kt shopee cri isofix pnya klu keta jnis ad isofix..

1y ago

Tq bg pandangan..tula ingat nak cari yg 2nd punya dulu..servey ramai jugak yg baru pakai beberapa bulan nak jual..sbb apa yg sy paham, carseat yg betul² selamat tu mmg mahal sikit..sbb nak pakai lama sama..kena la labur sekali

Banyak carseat yg sesuai utk dari lahir. Brand Sweet Cherry murah sikit dr brand overseas mcm Joie, Chicco. Kereta boleh pakai isofix atau seatbelt je? Ha ni dr lahir sampai 36kg, harga 500+ https://sweetcherry.com.my/product/yb102a-conrad-isofix-car-seat/

1y ago

tq awk bg suggestion..hihi..

sy beli yg isofix 360 spin from new born to 5 years old.. sy x pernah beli carrier sebab sy rasa benda tu mcm membazir. kalau kt luar sy prefer baby wrap

1y ago

kan, cuma terfikir bila nak kemana² tanpa suami tula, nak pakai baby wrap masa driving susah jugak..maybe postpone keluar sampai baby dah sesuai pakai newborn carseat kot..mmg carrier tu dapat pakai sat je, mcm 1st baby dulu..rugi ja

macam sy beli carseat mamakiddies ultimo, sesuai dr newborn sampai la umor 7tahun..nanti seat tu bole adjust..takperlu beli carrier dah

1y ago

tula, cadang nak beli yg boleh adjust tula..dia ada padding utk newborn sampai umur sekian² kan..nak kena study setiap carseat ni kalo nak beli online sbb tak dapat nak fitting dgn baby 😅

Ada jer sy beli tu hari little one jenama tu... Newborn sampai 7 tahun tak silap... Ada jual kat shoppe.. Beli jer kat shopee

1y ago

tula..shopee mmg pilihan pertama kalo nak murah..hihi..cuma sy ingat nak cari yg 2nd dulu kot..yg masih cantik condition..ramai org let go jugak, baru guna

banyak sis. brand crolla pun okay jugak. ada jugak tengok carseat dari nb sampai umur 12y. harga pun tak sampai rm500 keatas

1y ago

tula, tengah fikir gak..kalo nak jimat lagi ingat nak survey yg 2nd je kot..sy nak cari yg sesuai utk safety baby

Hai. Ada yang sampai toddler. Kena survey + kena ikut kesesuaian kereta juga. Bantuan carseat dah takda dah.

1y ago

sedihhh..bantuan takda dah..last tahun lepas kan..sy terfikir cari yg 2nd carseat tapi still mcm baru..jimat sikit..

Sy beli crolla alpha sis rm329 je

1y ago

1 tahun lebih sis. Tp masa tu mmg tgah mengandung 2nd baby juga. Kira klau anak 1st xnak, mmg nak bagi kat anak 2nd 😅 dia ok, sbb ada sponge bentuk 3 segi utk bagi newborn x bergerak ke bawah masa baring tu