Dehidrasi ketika hamil

Hai mummies. Saya 15 weeks pregnant. Nk tanya ada tak kt sini yg minum air masak dh byk dah tp badan still dehydrated? Xtau nk minum air byk mcm mana lagi. Saya sampai beli ketone tu sebab nk check. 2 hari lepas dh kena drip dkt kk sb ketone 3+. Jadi pelik pula sb saya boleh je minum air masak tapi selalu mcm xckup je.

1 Balas

hai awak. banyak mcm mana tu? maybe minum banyak, banyak keluar juga kut? cuba minum sikit2 tapi kerap instead of minum banyak sekaligus. dan banyakkan fibre juga dalam pemakanan, untuk pegang air tu sementara badan nak serap. ketone tinggi dalam urine tak semestinya sebab dehydrated sis. kalau GDM atau tak cukup makan pun badan kita akan hasilkan ketone juga.