period berpanjangan selepas bersalin

hai moms, saya baru lps bersalin 6 bulan lps dan ambik perancang depo...period saya sgt panjang sampai berbulan2. kadang2 berhenti 2 3 hari then period balik...normal ke??#seriusnanya

7 Balas

bg sy sebaiknya rancang sndri.. sbb ambil perancang ni ada bad effect jgk.. tp depends pd seseorg & smua ni terpulang kpd diri sndri dan pasangan.. suami juga perlu bg kerjasama jika sygkan isteri.. sy pun rancang sndri.. sbb bersalin czer thun lps..

saya pun sama macam awak. saya bersalin bulan 2 smpai sekarang masih period disebabkan depo. saya buntu sbb byk ubt dah saya makan masih sama. darah keluar smpi saya pitam. saya dah stop ambil ape2 perancang. hanya mampu berdoa untuk darah berhenti.

sy pun patutnya esok repeat cucuk depo untuk 2nd.. tp ragu² dh bincang dgn suami rasa nk rancang sndri.. sbb slpas cucuk depo ni sy punya haid lama & ckit.. mcm kluar x habis.. lpastu sllu bt sakit kpla smpai berhari hari & mudah emosi.. 😖

sya lahir czer bulan 5 ritu..dan smpai sekarang sya x ambik ape2 ubat perancang sebab sya masih lagi ragu2 x tau nk buat pilihan..n last sya merancang sendiri je..n suami pun faham n boleh bgi kerja sma.☺️

tak normal sis. macam saya dulu. dr suruh pakai perancang lain. tp masalahnya bila saya berenti dan cuba merancang sendiri aihh melekat pulakk. icangggg 😅 lepas ni dr suruh pakai iucd cepat2.

Tentukan tempoh haid awak dgn doktor sebab dlm Islam tempoh haid paling max 15 hari je. Selepas tu dikira istihadah (darah penyakit), wajib solat , puasa dll ibadah.

Lebih baik ambil pil yasmeen sis