Puasa Awal Trimester

Hai moms, masih ingat lagi soalan saya tentang puasa awal trimester? Alhamdulillah ramai yang jawab pertanyaan saya & terima kasih atas respon mommy² semua ❣️ btw, selepas saya bertanyakan soalan trsebut, saya ada pergi klinik untuk buat confirmation scan..Alhamdulillah, ada nampak kantung cuma belum nampak baby sebab ikut scan baby baru 6w2d jadi doc kata masih kecil lagi untuk nampak...jadi doc mintak saya datang dalam 2 minggu lagi untuk lihat prkembangan baby...doakan baby saya mmbesar dgn sihat yee mommy² semua 😊...saya juga ada bertanya dengan doc mengenai puasa di awal trimester, doc kata boleh untuk berpuasa & normal jika ibu² ada mengalami pening² kepala ketika puasa...cume doc ada pesan, kalau ibu tak tahan @ ada mengalami sakit perut @ ada berlaku pendarahan better jangan berpuasa sbb itu tanda² bahaya kepada baby.. so, mommy² semua yang nak berpuasa dan tiada masalah kesihatan boleh laa berpuasa selagi mampu untuk berpuasa yee...😊 apa² pun saya doakan semoga baby mommy² semua sihat mmbesar & selamat melahirkan...saya pun berharap mommy² semua dapat mendoakan baby saya agar sihat mmbesar & selamat melahirkan nanti...InsyaAllah 🥰

6 Balas

Terima kasih banyak2 awak sebab share pendapat doc tu dekat sini ❤️❤️❤️ sangat sangat memerlukan dan menenangkan hati. Sebab saya nak masuk 6w dan alhamdulillah setakat ni mampu untuk berpuasa penuh. Cuma kita memang akan overthinking bila orang cakap tak digalakkan puasa di awal kehamilan, sedangkan kita baik2 saja (belum alahan). Dah baca posting awak ni lega sikit hati saya ni. Semoga kita & baby2 kita baik2 saja & membesar dengan sihat & sempurna, In shaa allah. ✨

6mo ago

Ameenn...Alhamdulillah jika puan berjaya puasa penuh sehingga hari ini...betul puan hati ibu mana yang x risau bila melibatkan anak...Alhamdulillah juga, jika posting saya ni sedikit sebanyak dapat tenangkan hati puan untuk berpuasa...semoga yang baik² jelaa untuk kita semua...😊

Alhamdulilah. Saya berada situasi yg sama mcm awak. Awal kehamilan pada bulan Ramadhan. Saya berpuasa mcm biasa, sbb rasa badan ok. Cuma petang waktu tgh kerja, rasa lapar gitu2 la. Tp bila ada mulut ckp "bahaya la puasa, risau gugur ke apa nnti". Saya terus overthinking boleh puasa ke tak. Harap baik baik aje buat kita berdua 🤲🏻🤲🏻

6mo ago

betul tu puan saya setuju...kalau dah rezeki kita tak akan ke mana...kita mintak pertolongan Allah je untuk menjaga anak kita...yang lain kita buat mana yang mampu dan beserah kepadaNya...moga yang baik² jelaa untuk kita...InsyaAllah

Thank you sbb share. Saya pun sekarang hamil 6m3h dan berpuasa macam biasa. Cuma saya ada rasa sakit perut mungkin masuk angin dan kadang-kadang ada mencucuk. Saya pun ada jugak overthinking. Harap harap kita semua sihat dan baby pun sihat ♥️

6mo ago

kalau sakit perut better puan berbuka je..jangan paksa diri..sebab takut bagi kesan dekat baby....Ameenn InsyaAllah moga baby & kita sihat² sahaja...

awakk thanks for sharing ! saya mmg overthinking pulaknya kita blm g scan, alahan tak kuat lagi kadang rasa angin. kadang mual. tp masih boleh teruskan lagi. jadi saya puasa je selagi rasa mampu . insha Allah.

6mo ago

welcome puan 😊Alhamdulillah, bagus laa kalau puan berjaya berpuasa.. saya ni pula kerap rasa mual & rasa angin setiap hari dari pagi bawa ke ptg...kadang² jadi x tahan nak melayan rasa alahan...dah bpe hri juga kecundang 😂 tapi xpe laa mana yang mampu jelaa...asalkan dua² okey

Alhamdulillah..terima kasih share info..situasi sy same dgn awak😊..lega baca bila awak bgtau ape yg doktor sampai kan.. sampai skrg sy masih berpuasa..harap² semuanye baik² ajee🥰🤲🏻🤲🏻

6mo ago

sama² puan, saya pun faham sebab kita di situasi yg sama mmg nak kan jawapan utk setiap persoalan.. yelaa sebab ni melibatkan anak jadi kita nak yang terbaik...InsyaAllah, kalau puan rasa x okey cepat² berbuka ye

Thank you share. Saya pon bru start overthinking. Tp cuba puasa. Alhamdulillah bdn rasa ok je setakat ni. Masa berbuka - sahur saya cukupkan 8 gelas. Sahur mkn balanced diet

6mo ago

Alhamdulillah puan...kalau puan rasa badan puan okey...mkn n minum pun puan dah jaga sehabis mungkin teruskan je berpuasa...kalau x okey cepat² berbuka yee...jangan paksa diri 😊