Hamil kembar??

Hai mommy..bole share sape yg ad pnglmn twin...sye skng dh 12 week...mmg nmpk 2 kntung..detect mse 8w...tpi mse tu 1 kntung dh nmpk janin dn heartbeat...stu lg blum..smpai skng..sye risau juga...buat buku doc pon x dpt nk confim lg..nk ckp x jd..tp doc ckp mcm ad..cume x nmpk lg...stu lg mmg dh nmpk jelaslaa...naluri ibu2...sye mule mcm sedih sbb klau 1 tu x jdi dia akn kecutkan??..but latest scan..kntung x kecut..dn doc msih x dpt confim..but doc ckp mcm nmpk kelip..trsngtlaa suprise kntung 1 lg tu...doa kn due2 twin sye slmt..n 1 kntung tu mmg btul.ad pnghuninyee...mommy ad pnglmn mcmni?? Bole share?? #SeriusTanya #bantujawab

2 Balas

Kakak saya ada 2 kali pengalaman mengandung twins. Yang pertama, doc nampak 2 kantung. Tapi dedua ada baby cuma 1 ada heartbeat yang lagi satu takde heartbeat. Bila dia buat next scan, kantung yang takde heartbeat tu dia kecut sendiri or orang panggil vanishing twins. Dia akan kecut dan hilang sendiri and 1 je survive Second twins pregnancy memang survive dedua. Boleh jadi jugak 1 tu kantung lagi satu tu cyst. Kalau kantung yang kosong tu remains kosong saya rasa tu cyst. Boleh pergi klinik lain untuk mintak second opinion.

3mo ago

Sis boleh buat google pasal vanishing twins ni. Sis jugak boleh pergi klinik swasta untuk buat scan for alternative opinion. Kalau betul kantung kosong, dia akan kecut dan hilang sendiri. Kalau tak takut jadi cyst