demam kuning

Hai mommy...ade sebarang petua x untuk turunkan demam kuning baby?? #ibu buntu.. #baby 10day..

8 Balas

Bnyakkn mnyusu, klau baby smpi 10x berak lagi bgus.. klau susu bdn, sis bole elak mkn halia & rempah, ayam pun xsilap sya.. baby sya smpi 7ary msuk wad dsbbkn kuning, 300 lbih bcaan kuning dya.. nurse suru elak mkanan2 tu sbb susukn baby.. jadi sya mkn bubur kosong jak hari2 smpi baby sya sihat..cuba la.. erm, smasa lpas mlahirkan, sya dberi mkan bubur ayam letak halia bnyak2 utk buang angin, tu la jgk mgkin sbb baby kuning.. ada jgk bidan yg ckap bgitu.. lbih baek mengelak kan..

kekadang tak boleh pakai petua . depends pd orang. saya dah try petua semua tak jalan. just bagi susu je. dan disebabkan susu sikit.doc suggest bagi formula. alhamdulillah 4 5 hari tu turun banyak. baby kuning ni nak kena banyak minum dan even dia selalu tidur bangunkan dia setiap 3 jam sekali. jangan ikut time tidur dia nnti tinggi kuning tu.

Bagi dia menyusu je kerap 2jam skali, kalau tidur kejutkan dia paksa jugak minum susu, nak cepat topup dengan susu tepung, tu nurse ngn doc yang sarankan just utk trunkan kuning je sbb nak bagi dia kerap berak ngan kencing, kuning dah okay boleh stopkan susu tepung

Assalamuaalaikum.. Bagi mandi air daun peria, atau bagi mandi air bunga kuning(boleh didapati d kedai ubat cina) atau bagi setitis air buah anggur hijau.(petua dr kwn) yang ni kalau rasa watir nak bagi .terpulang.

Boleh try mandikan air rebusan belimbing buluh..masa mandi tu sapu² badan baby smbil bacakan selawat...

Atau pun kakak boleh cuba susu kambing atau susu badan lagi mujarap kan. Tq.

Ibu yg bg susu badan tubetter minum air masak byk2.

Bby sis darah apa ya.... Blh tahu