Bila perlu jumpa pakar o&g ?

Hai mommy2 semua yang ada pengalaman dalam ni, saya nak tahu bila ye prlu jumpa pakar o&g untuk tentukan bersalin normal ataupun czer ? Ada yang kata masa 36w dah jumpa pakar o&g . Saya sekarang dah 38w tapi tkde jumpa pakar o&g jadi apa maksud ye ? Ataupun belum tiba masa lagi ? Saya seorang yang baru kali pertama jadi mommy jadi nak tahu dari yang ada pengalaman dalam ni terima kasihh 🥰#seriusnanya #ingintahu #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

26 Balas

hye mummy... ni pengalaman saya... kalau 1st time pregnant, dan takda apa2 masalah sepanjang kehamilan, takkan dirujuk kepada pakar o&g. macam saya pernah jumpa o&g, sebab hb terlalu low sampai kena warded, tapi bab bersalin masih boleh bersalin normal takda masalah... tapi masa saya nak bersalin ada masalah so kena emergency czer... disebabkan masa anak 1st kena czer, so untuk 2nd pregnant, doktor bagi pilihan samada nak bersalin normal atau czer... saya pilih normal, tapi nasib tak menyebelahi saya, bila nak bersalin ada masalah so kena czer jugak... bersalin normal atau czer ni pada saya bergantung kepada keadaan ibu dan baby... harap keadaan mummy dan baby baik2 saja dan dipermudahkan urusan bersalin nanti....

Kalau puan takde sebarang koflikasi semasa pregnant tak perlu rujuk pakar o&g , hanya tunggu tanda tanda bersalin je . Macam saya 1st pregnant masa kandungan 28w pergi scan dekat kk doktor cakap baby breech . Doktor bagi tempoh sampai 36w kalau baby tak pusing kena refer pakar o&g untuk buat ECV . Dan ya saya kena pergi dan buat kaedah ECV tapi tak berjaya sebab baby tak bagi kerjasama , so decide elective czer dan dapat tarikh ... sekarang 2nd pregnancy pun kena jumpa pakar o&g waktu kandungan 36w sebab pregnant jarak rapat . So nak tengok samaada boleh normal atau czer

hai...klu check up Kat KK,36week dktr akn buat scan utk tgk kedudukan kepala bby dh Kat bwh ke atau x ,dgn check air ketuban if cukup ke tak,kalau sis xde masalah sepanjang kehamilan xperlu jmpa pakar o&g kecuali Ada masalah Dan perlukan rujukan.. selalunya klu checkup Kat KK nurse2 akn refer ke dktr yg bertugas, in case klu perlu dirujuk kpd pakar o&g dktr yg bertug akn buat surat utk refer hospital....so sis xperlu risau klu nurse n dktr KK xde ckp Pape...tunggu Dan allert tanda2 nk bersalin je lps ni..semoga dipermudahkn

Klau cek dkt kk gov slagi xde mslah dgn kndungan dan ibu xperlu jmpa pon dgn pkar o&g. Unless ade mslah mcm uri dkt bwah ke..atau msalah² lain yg serius dri awal dah kne jmpa dgn pkar. Ape yg sy tahu klau utk prtma kli brsalin nurse nsihat kan brsalin dkt hospital bsar yg ade kpakaran utk kanak² dn ibu skali. Bkn hosp daerah..sbb risau ape² ade doc pkar dah kat c 2. Smga dipermudah kan urusan bersalin sis dan smga baby dan mommy sihat dan selamat hendak Nya. 😊

Kalau mcm sy first prgnancy csear so kali kedua mgndung kena jumpa pakar masa 36w utk tgok parut, kedudukan baby, ketuban dan lain lain kalau tkde masalah dr bg bersalin normal. Kalau ada masalah mgkin dr suruh csear.. tapi kalau first prgnncy or mmg kndungan xde apa apa masalah or normal masa past prgnncy mmg tkde jumpa o&g. Tunggu jela masa nk bersalin 🫢🫢 ad check up pon dkt kk masa 36w and masa due date kalau baby masih xkluar2 lg..

setahu saya untuk first time pregnant takda jumpa pakar o&g kecuali ada masalah2 tertentu .. saya dulu 1st baby dari awal pregnant sampai trimester ketiga takda jumpa pakar o&g kecuali ada masalah kesihatan atau baby ada masalah tapi kalau takda memang cek up macam biasa je .. kalau 2nd pregnant memang saya akan jumpa pakar o&g sebab 1st anak saya bersalin secara ceaser ..

tak sama sis...ada orang yg risiko tinggi baru depa diminta untuk berjumpa pakar....sis tak berisiko tinggi jadi tak payahlah jumpa ...lagi pun kalau nak minta Czer susah sis oiii...saya nu seha tak mau czer nak normal tapi apa kan daya ALLAH dah tulis anak keluar kot tingkap

klu checkup dkt KK tak perlu junpa pakar O&G jika tiada masalah apa2.jumpa dokter biasa je utk scan baby.klu baby elok kedudukan die atau ibu tiada masalah lain mmg kena bersalin normal..melainkan masa nk bersalin nnti tibe2 ade msalah lain kdg2 ade yg kena emergency czer.

rasanya yg berjumpa pakar o&g hanya yg memgalami mslh kesihatan & pada kandungan shj.. yg tiada mslh apa² hanya di kk shj.. klau awak tiada mslh apa² awak blh bersalin normal.. awak dh 38weeks.. tunggu turun tanda je tu nk melahirkn

Hai, check up di klinik kesihatan atau klinik biasa? Pengalaman saya, minggu ke 20 saya dah berjumpa doktor pakar dan sonographer buat detailed scan pada minggu ke 20. Puan mesti segera berjumpa pakar.

2y ago

Saya anak first dan 2nd saya pergi both private and kk. Maybe terlebih risau. Saya buat detailed scan di private hospital at 20 weeks to look for 11 rare conditions for both anak. Semoga Allah permudahkan urusan bersalin.