Anak tak bercakap

Hai mommy smua. Anak saya 1 tahun 7 bulan tapi still tak bercakap satu patah perkataan lagi. Tapi kekdang tu adalah sebut milk kalau mintak susu.. kalau saya hilang sebut diahh nama saya.. tpi tak selalu kkdg je.. lepastu kalau panggil nama dy kkdg je pndang and kalau minta amik sesuatu pun kkdg je amik.. slalu dy buat semua ni pun lagi lagi time dy tau kami nak kluar brjalan bru dy buat.. kalau duk saje kat rumah mmg dy xkn buat. Pegi kk aritu buat mchat ke ap tu dy kena minta refer pakar sbb kdg kdg tu.. apa bole sy buat untuk anak bnyk perkataan ye and pandang bila kita panggil. *Sy dan suami ldr * Bagi mainan macam macam and main ngn dy bila saya cuti * Kalau sy keje ank duduk dgn mak * Tgok tv sejam sehari sebb mak saya kata dy xbole buat keje if anak tk tgok tv sbb time on tv dy duk diam kalau tak abis satu rumah dy buat keje jadi mak saya nk masak ke apa dy tak tenang pikir kn anak sy. #SeriusTanya #firstmom

2 Balas

memg xde cara lain mlainkn byk bcakap je.. make sure anak fokus kt kte mse tu.. klu main plak, kne tw anak minat ape, klu minat main bola, kte kne main skali.. smbil main, sambil ckp dgn dia, ptg2 ajak peg taman, tnjuk je ape yg ade kt sekeliling, pokok ke gelongsor ke, lps tu tnye blek tu ape, kdg anak bley ulang blek ape yg kte ckp.. anak sye pun, words x byk lg.. memg kne get involve ngn dyorg, main skali, klu peg jln2 ke, tnjuk &bgtw ape yg kte nmpk.. klu slalu buat & brulang nant lme2 anak akan ingt & sebut.. memg mkn mse sikit tp bley

Takpe sis, teruskan banyak bersembang dengan dia. Bila bercakap blh try apply cara ms Rachel ckp. Mcm ada nada tinggi rendah tu, lepastu selalu ajak nyanyi lagu simple2 siap buat gaya. Kita memang kena beria 😅😂 lepastu explain & tunjuk je apa2 yg ada dekat sekeliling dia. Mungkin kdg nmpak mcm takda respon & kita rasa mcm dia tak paham. Tp budak kecik ni bijak dia serap je semua sampai masa nanti dia keluarkan. Sy pun kdg terkejut anak tiba2 sebut words baru, tak ingat pernah sebut dkt dia rupanya dia ingat je 🥹 keep going ya sis.