Nak tanya pergerakan baby

Hai mommy semua. Sy skrg 20w + alhamdulillah dapat berpuasa. Cuma saya perasan if lapar puasa, baby byk gerak, dia suruh mkn ke? Kalau kenyang tak byk gerak pulak. Kekadang risau dia tak byk gerak🥵 ke mmg baby 20w camni kejap gerak kejap tak #firstmom

1 Balas

Sis puasa penuh ya? Sy 24w, x puasa penuh, selang seli puasa sbb Hb low, risau nutrient xcukup nk supply darah+oksigen pd baby. Before bulan puasa, masa 19-21w sy perasan baby aktif.. Tp masuk 22w mcm lebih bnyk tidur. Pd hari sy x berpuasa selalu juga rasa gerakan setiap masa. Tp bila berpuasa, tengah hari hingga petang tu mmg bnyk bergerak. Tp lps je berbuka, senyap sampai ke subuh esok bru rasa pergerakan. Sy agak baby tidur kekenyangan slps seharian berpuasa. Atas sbb faktor risau mcm ni lah sy x dpt nk berpuasa penuh.

2y ago

Mula2 penuh sampai kena covid haritu, tak puasa kejap then skrg dah sihat sy berpuasa balik sis. Haaaa ada ye yg sama masalah cam sy. Lepas je buka puasa gerak baby kurang dr sbelum ni. Sy risau tp masih berpuasa jugak. Hb sy stakat ni msih okay nak checkup 29/4 next week. Skrg ni sis puasa selang seli gerakan baby okay ke?