Kebas Tangan

Hai mommy semua. Saya kerap rasa kebas² tangan selepas bangun tidur. kandungan dah masuk 29 week. ada tak mommy² di sini merasai benda yg sama seperti saya ?

17 Balas

Sy kena sis start dari 5 bulan.. Awal2 kebas hujung jari je..bila kandungan makin besar, habis 2 tapak tangan kebas.. Kebas x pernah hilang sampai kandungan masuk 8 & 9 bulan, kebas still ada tapi makin sakit..sampai ke sendi2 tulang.. Doktor detect carpal tunnel syndrom..kena pegi fisioterapi..tp still x de effect.. Nurse cakap...sabar je la..lepas bersalin inshaAllah akan hilang.

Saya pon sama sis... Sejak 3minggu ni saya kebas² tangan... Jari telunjuk serasa mcm tak leh nak genggam...mesti kena senaman ringan, urut² baru da ok sikit jer la...bangun pagi tu kita yang ngandung ni jer yang tahu betapa sukar nya waktu pregant ni.. Banyak kena lalui..

Eh sama la..saya + sakit lagi jari2 ni..ingat hari khamis ni checkup nak tanya nurse..rupanya baca kat sini ada yang sama jugek..sy dah risau dah ingatkan sy sorang je rasa g2..sy dari kandungan 20week rasa gini sampai ni nak masuk 24week dah..

Saya tak de rasa macam tu. Tapi rasa lenguh2 ada. Based on experience ibu mengandung yg lain, rasa kebas2 tu normal. Saya doakan semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻💞

Sama la saya pun dh 3 mnggu kne..dh tanya nurse..nurse kata kurang kalsium..sbb baby dah tarik semua zat yg ada dalam tu..dokter kata pulak normal..nnti hilang sndiri..huhuhu kadang rasa nak nagis bila kne

4y ago

Siang x kena..malam tu..time tido

Sama.. nk mkn pki sudu ke tgn ke kebas jgk.. n blh trjaga 3 4 pagi sbb kebas trlampau skit.. tnye dktor tu mmg perkara biasa ibu mngndung.. lps brsalin hilang trus

Sy mengalami kebas yg teruk masa 9 bulan.. sampaikan pegang barang pun sakit.. nak menulis pun sakit dan kebas.. doktor bg ubat calcium suh makan..

Sy sllu kne smpi nk brsalin.. kadang2 peha Pon kne.. tp tok kurang kn sy lap ngn air panas.. bg reda nk tngu reda sndri lame..

Saya pun...dah 3minggu kebas sampai nak berus gigi xboleh genggam..g jumpa bidan..dia ckp bawakan budak..😂

Sama. Time pregnant dulu jari kebas and sakit sentiasa. Tp x perasan bila rasa kebas and sakit jari tu hilang 😊..

4y ago

wow, mcm ajaib pulak mendengarnya, hihi