Alahan semasa mengandung

Hai mommy nak tnye. Normal ke ye dr first tau preggy smpai now 5w xda apa2 alahan/ muntah2 ? Skrgni xleh berdiri gn dduk lama je sakit pinggang n kerap kencing. #bantujawab #ingintahu #firstmom

23 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Alahan semasa mengandung adalah pengalaman yang sangat biasa di kalangan ibu hamil. Tidak semua ibu hamil akan mengalami muntah dan alahan pada trimester pertama kehamilan. Setiap wanita hamil berbeza-beza pengalaman yang mereka alami. Walaupun tidak mengalami muntah-muntah atau alahan pada trimester pertama, ibu hamil mungkin mengalami sakit pinggang, kekerapan kencing, serta perubahan lain dalam tubuh mereka seperti yang anda alami sekarang. Ia penting untuk diingat bahawa setiap kehamilan adalah unik dan berbeza untuk setiap individu. Jika anda bimbang dengan gejala yang anda alami, sebaiknya berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang lebih tepat. Ingatlah untuk sentiasa berhati-hati, bersenam, dan makan dengan sihat semasa mengandung. Semoga menjaga kesihatan dan kebahagiaan anda sepanjang kehamilan! #firstmom Terima kasih kerana berkongsi pengalaman anda dan bertanya. Semoga segala urusan kehamilan anda berjalan lancar. https://invl.io/cll7hzz

Baca lagi

Saya pun sama sis. Dari awal pregnant - skrg nak masuk 17 weeks alhamduah takde alahan mcm morning sickness semua tu. Tapi start 9 weeks - 12 weeks saya mmg sakit pinggang sangat sampai nk ambil wuduk kena guna paip shower sbb tak boleh tunduk lngsg. Yg kerap kencing tu mmg dari awal pregnant saya dh kena. Penat juga 😅

Baca lagi

awak sama macam saya kita ni mungkin kuat 🦾 hahaha saya dah tanya ramai orang semua cakap untung lah tak ada alahan tapi biasannya 6/7m alahan tu akan datang . tapi Allah lebih mengetahui . saya bersyukur tak ada alahan

Normal cuma pendapat sy masih terlalu awal lagi nak tahu kita ni takde alahan sepanjang pregnant. Boleh jadi sec or third trimester tu kita ada alahan kan, jadi kena sentiasa jaga kesihatan.

normal sis..awal2 enjoy je dlu.baru lg mmg tak rasa alahan cuma kerap cramp je.nak masuk 7-8w kena standby la alahan tu xterkata nanti tp cramp2 makin berkurang

normal, syukurlah tak ada sebarang alahan. saya dulu alahan teruk makan apa apa pun tak boleh. muntah je, pastu jadi kain buruk asyik nak baring je 🫠

4w ago

alhamdulillah.. sy ingat semua mesti rsa alahan.. tksih sis respon 💓

lain org lain experience sis. sy xsilap minggu ke 9 @ 10 mcm tu baru start ada alahan sikit. now dah nak masuk 2nd trimester kdg alahan makin menjadi plak.

4w ago

owh.. tksih sis share..

alhamdulillah, klau ikut dari fkta tk silap laah ada 30% ibu hamil tkkan ada alahan. so rsanya rezeki sis lah tk prlu hdap kepayahan alahan. normal ja sis.

4w ago

tksih sis.. lega sy dgr😭 sementara nk tunggu Smpai 8w ni

saya 4w takde alahan pape. Kadang rasa loya je. Dan saya takde simpton kerap kencing. Cuma keluar spotting gitu2 je. Di kira normal ke cam tu?

4w ago

mcm sy time cek CB dah 3w mse tu ada spottint dlm 3 hari.. sy positif mungkin dinding rahim baru nak tebal sbb tgh janin bru nak menempel. skrg da xspotting

Babe, I on/off alahan tu sampai bersalin. Ada hari dah hilang, baru nak rasa happy dapat makan itu ini. Nohh dia datang balik 😂