seawal kehamilan

hai mommy nak tnya , kalau seawal 6minggu kehamilan dah boleh g scan untuk double comfrn PREGGY ke? # ##bantujawab #firstmom

9 Balas

Saya sebenarnya nak tunggu 7 minggu baru check. Tapi sebab spotting minggu 6, pergi hosp swasta utk scan. Scan kat perut, nampak heartbeat baby. Sebab nak second opinion, saya ada jugak pegi klinik wanita swasta. Sini mesin kurang canggih, kena buat transvaginal scan, masuk probe dalam vagina baru nampak heartbeat. Kalau tak ada apa masalah, tunggu minggu 7 baru scan.

4mo ago

Ya scan minggu 6, nampak heartbeat. Doktor kata 50/50 chance, mungkin okay atau gugur. Saya ambil duphaston utk kuatkan rahim, mula2 sekali sehari, tapi masih spotting. Lepas tu, doktor naikkan dos 2 kali sehari, tapi masih spotting. Last last, dah spotting hampir 3 minggu, doktor bagi MC seminggu utk bed rest. Lepas tu, spotting dah henti.

boleh sis tp 6w ni biasanya kena tvs baru nmpk kantung. if scan atas perut akan nmpk rahim tengah menebal je & doc akan minta utk cek urine. berdasarkan pengalaman sy yg lepas

Dah boleh pergi scan sis, scan ikot perut tak nampak, scan ikot bawah ye, scan tvs. Doc suggest bawah 12 week kena scan ikot bawah lagii2 rahim terbalik mcm saya ni

boleh je awak🙂saya second pregnancy nihh 4w tak nampak apa pn lagi. 5w bru nampak itupn kecil je. masa previous pregnancy dulu 4w da nampak kantung.

Seeloknya biarla 8mggu ke atas sis sbbnye nanti kte sndiri xpuas hati ttanya2 nape plak ni nape plak tu mlainkan pnah ada sej yg perlukn scan awk

bley tp x semua org nmpk janin masa scan 6 weeks tu.. kdg nmpk kantung je.. tp dlm kes sye, Yes! ade kantung & janin, heartbeat je xde lg..

Hai mom tumpang tnya kehamilan sya skrang bru 5 minggu tadi sya ingin buang air kecil tibah² sya nmpak ada flek darah bewrna coklat adakah itu normal

4mo ago

ok sis trima ksih

boleh tapi tak jamin nampak apa2. sebab tu doktor2 suggest lepas 8w baru scan.

bila2 je bolehscan sis. kita bayo jer..